Curtea Supremă a decis. Adrian Sârbu nu scapă de arestul preventiv

Adrian Sarbu
Adrian Sarbu (MICHAL CIZEK / AFP / Getty Images)
Andrei Pricopie
11.02.2015

Adrian Sârbu, acuzat de instigare la evaziune fiscală, spălare de bani şi instigare la delapidare în "Dosarul Mediafax", va rămâne după gratii, au decis miercuri, în mod definitiv, judecătorii Curţii Supreme, respingând astfel recursul formulat de avocaţii şefului Mediafax împotriva deciziei Curţii de Apel Bucureşti.

În timp ce procurorii îl acuză pe Adrian Sârbu că a pus la cale un mecanism complex de a se sustrage de la plata taxelor şi impozitelor către stat, fondatorul PRO TV da vina pe proprii angajaţi care ar fi realizat acest sistem fără ştirea sa. Mai mult, mogulului consideră că dosarul "este fabricat la comanda lui Pontaghiţă şi a camarilei lor, are drept scop distrugerea Mediafax, Gândul, Ziarul Financiar, instituţii media pe care le-am construit în ultimii 25 de ani şi pe care le-am menţinut independente politic".

Magistraţii Curţii de Apel nu l-au crezut însă pe Adrian Sârbu atunci când a dat vina pe angajaţii săi, în contextul în care "inculpatul este principalul şi singurul beneficiar al faptelor cu privire la care există presupunerea rezonabilă că ar fi fost săvârşite de angajaţii săi. Curtea nu poate observa vreun avantaj direct, obţinut de angajaţii cu funcţii de conducere din cadrul grupului Mediafax în urma comiterii acestor fapte. De asemenea, este de neconceput ca inculpatul, persoană cu o deosebită experienţă în domeniul comercial, să nu verifice timp de ani de zile activitatea unor societăţi în care investise sume imense de bani".

Mai mult, magistraţii susţin că Adrian Sârbu le-a solicitat angajaţilor săi să şteargă de pe calculatoare diverse documente care ar fi putut avea caracter incriminator, aspect care, la rândul său, constituie un argument pentru privarea de libertate a inculpatului.

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, dând un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor