Cum vopseşte curentul Woke istoria. În UK elevii învaţă că Sfântul Hadrian era un cărturar "negru" - deşi nu era aşa

Sfântul Hadrian de Canterbury, a fost numit "cărturar de culoare" în materialele didactice din şcolile primare, în ciuda faptului că omul sfânt era de origine nord-africană şi nu de culoare.
Sfântul Hadrian de Canterbury, a fost numit "cărturar de culoare" în materialele didactice din şcolile primare, în ciuda faptului că omul sfânt era de origine nord-africană şi nu de culoare. (Screenshot - The Telegraph)

În Marea Britanie, şcolarii au fost învăţaţi că Sfântul Hadrian a fost negru, în ciuda faptului că nu există nicio dovadă pentru această afirmaţie, informează The Telegraph.

Potrivit sursei citate, abatele din Epoca Întunecată, Sfântul Hadrian de Canterbury, a fost numit "cărturar de culoare" în materialele didactice din şcolile primare, în ciuda faptului că omul sfânt era de origine nord-africană şi nu de culoare.

Abatele din secolul al şaptelea a fost inclus în numeroase sinteze ale istoriei negrilor britanici, inclusiv în cele oferite de organizaţii caritabile şi consilii locale.

O prezentare a istoriei negrilor britanici, concepută pentru elevii KS2* şi văzută de The Telegraph, afirma că în anul 670 "un învăţat de culoare devine abate al unei abaţii din Canterbury".

Materialul adaugă: "Stareţul Hadrian, care era un savant de origine africană şi un profesor renumit, a devenit stareţ al mănăstirii Sfântul Petru şi Sfântul Pavel".

Hadrian, căruia Papa i-a oferit şansa de a deveni arhiepiscop de Canterbury după ce s-a mutat în Marea Britanie, se crede că s-a născut în regiunea Cirenaica, Libia de astăzi, ceea ce face posibil ca acesta să aibă origini berbere.

Afirmaţia că ar fi fost un cărturar de culoare apare într-o prezentare a istoriei britanice a negrilor distribuită de Twinkl, o companie britanică care produce materiale educaţionale pentru profesori de către profesori, iar The Telegraph înţelege că a fost folosită în şcoli.

Hadrian a fost inclus, de asemenea, într-o resursă didactică pentru predarea istoriei britanice a negrilor pentru şcoala secundară oferită de HFL Education, un serviciu de sprijin educaţional deţinut parţial de Consiliul Hertfordshire, şi o cronologie similară creată de consiliul districtului Spelthorne din Surrey.

De asemenea, el apare într-o resursă didactică online oferită de English Heritage intitulată Black Lives in Britain. În altă parte, organizaţia caritabilă precizează că s-a născut în ceea ce este acum Libia.

Afirmaţiile potrivit cărora Hadrian a fost de culoare şi faptul că a fost incus în sursele de istorie a negrilor au fost criticate de istoricul Dr. Zareer Masani, care a declarat că este "absurd" ca acest curent woke "să se întindă peste milenii pentru a revendica oameni de culoare".

Dr. Alka Sehgal-Cuthbert, autoare şi director al grupului de relaţii rasiale Don't Divide Us, şi-a exprimat îngrijorarea cu privire la abordarea adoptată în ceea ce priveşte educarea tinerilor cu privire la istoria britanică.

"Căutarea compulsivă a britanicilor de culoare 'pierduţi' nu numai că este jenantă, dar slăbeşte şi denaturează valoarea de adevăr în ceea ce priveşte afirmaţia făcută. Acest lucru este destul de rău pentru conţinutul destinat adulţilor. Pentru scopuri şcolare, unde scopul principal este de a-i educa pe tineri, este de neconceput.

Ce fel de societate este atât de dezinvoltă în ceea ce priveşte conţinutul programelor şcolare, încât fie crede că interesele politice le depăşesc pe cele educaţionale, fie nu mai poate face diferenţa?", a declarat ea.

Marcarea lui Hadrian ca figură istorică de culoare urmează o abordare similară adoptată în cazul împăratului roman Septimius Severus, care a murit în apropiere de ceea ce este acum York, în anul 211 d.Hr. .

Conducătorul de origine africană, cu origini din Orientul Mijlociu şi Italia, apare pe numeroase liste de britanici de culoare, deşi nu era negru, iar Muzeul din Cambridge a găzduit recent conferinţe despre istoria negrilor care au inclus o prezentare a conducătorului antic.

Twinkl a fost contactat pentru comentarii.

Nu este un incident izolat

Acesta este departe de a fi un incident izolat. Raportul notează că împăratul roman Septimius Severus a apărut anterior în materiale didactice şi cărţi ca „britanic negru”, deşi nu era negru.

Într-un alt incident, BBC a trebuit să îndepărteze o placă pe care a instalat-o care sărbătoreşte „primul britanic negru” după ce dovezile ştiinţifice au dezvăluit că persoana nu era africană, ci din Cipru.

Unele materiale didactice au susţinut, de asemenea, în mod serios că Marea Britanie era o ţară neagră şi că oamenii de culoare au construit Stonehenge, în ciuda faptului că nu există dovezi concrete care să susţină afirmaţiile.

Această căutare bizară de a face totul negru s-a transpus şi în divertisment, în care actorii de culoare au fost distribuţi ca personaje istorice non-negre, cum ar fi Anne Boleyn, soţia regelui Henric al VIII-lea sau Hanibal ori Cleopatra etc.

KS2* - În Anglia, Key Stage 2 (KS2) este termenul folosit pentru a se referi la a doua etapă a educaţiei primare a unui copil. Aceasta include anii de clasă 3, 4, 5 şi 6. În KS2, copiii au, de obicei, vârste cuprinse între 7 şi 11 ani.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Societate, cultură