Cum să alegem corect ochelarii de soare: sfaturi utile

Ochelari de soare
Ochelari de soare (Facebook)

Ochelarii de soare sunt mai degrabă un accesoriu elegant, decât un factor de protecţie. Cu toate acestea, trebuie să ştim cum să alegem corect ochelarii pentru ca aceştia să nu ne afecteze vederea. Ochelarii de soare trebuie să poată să ne protejeze nu doar de lumina vizibilă, dar şi împotriva radiaţiilor ultraviolete.

Radiaţiile ultraviolete sunt razele emise de soare, a căror lungime de undă este mult prea mică pentru a putea fi percepută de ochii noştri. Dar aceasta nu înseamnă că ele nu există.

Ce ochelari de soare să alegem

Lumina ultravioletă se împarte în categoriile A, B şi C. Ne interesează în principal razele ultraviolete de tip A (lungimea de undă de 320-400 nm) şi razele ultraviolete de tip B (290 până la 320 nm), care sunt dăunătoare pentru ochii umani.

Ochelarii de soare trebuie să aibă capacitatea de a bloca ambele tipuri raze. În momentul în care am decis să procurăm ochelari de soare trebuie să căutăm pe etichetă menţiunile „100% protecţie UVA şi UVB” şi „100% protecţie UV 400”. UV 400 înseamnă că lentilele blochează lumina solară mai scurtă de 400 nm, adică de tip UVA şi UVB.

Cel mai bine este să optăm pentru branduri renumite

Cel mai simplu mod de a ne proteja este să cumpărăm branduri binecunoscute de ochelari de soare. Şi să evităm procurarea ochelarilor din magazine online, de la vânzătorii ambulanţi sau din pieţe.

Cum rămâne cu lumina vizibilă?

Pe lângă razele UV, trebuie să ţinem cont şi de lumina vizibilă. Pe plajă sau în zilele însorite, lumina prea puternică a soarelui poate de asemenea să ne creeze probleme şi să ducă la afecţiuni severe ale vederii, cum ar fi nictalopia (orbirea de noapte) sau dereglarea percepţiei culorilor. Astfel pe timp însorit, cei mai confortabili pentru vederea noastră sunt ochelarii care pot să blocheze până la 75% din lumina solară.

Cu toate acestea, trebuie să ştim că lentilele mai întunecate ne fac pupilele să se dilate mai tare. Şi dacă ochelarii de soare nu sunt în stare să ne protejeze împotriva luminii UV, aceasta poate să ajungă la retină şi să cauzeze degenerescenţă maculară - o altă maladie periculoasă.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Societate, cultură