Coreea de Nord ameninţă cu noi teste nucleare

Ofiţeri nord coreeni aplaudând la comandă cu ocazia unei cuvântări a noului lider nord coreean Jong Un, Phenian, aprilie 2012
Ofiţeri nord coreeni aplaudând la comandă cu ocazia unei cuvântări a noului lider nord coreean Jong Un, Phenian, aprilie 2012 (Pedro Ugarte / AFP / Getty Images)

Regimul de la Phenian a reînnoit sâmbătă ameninţările privind efectuarea unui nou test nuclear, în ciuda presiunilor efectuate de Statele Unite pentru stoparea programului nuclear al Coreei de Nord, a notat Reuters.

Ziarul oficial al Coreei de Nord, Rodong Sinmun, a precizat că ţara are toate justificările să folosească toate măsurile, inclusiv testele nucleare, pentru a combate ”provocările” efectuate de Statele Unite şi Coreea de Sud.

SUA, Japonia şi Coreea de Sud au făcut o serie de presiuni asupra Phenianului, încercând să-i oprească programul nuclear, care a fost dezvoltat cu ajutorul Chinei.

Coreea de Nord a ameninţat repetat, inclusiv cu atac nuclear, cele trei aliate, lansând, în luna aprilie, mai multe proiectile de capacitate mică pe teritoriile Japoniei şi Coreei de Sud.

Oficialii americani au confirmat că rachetele intercontinentale ale Phenianului pot fi folosite pentru a ataca SUA.

Beijingul a creat un plan de urgenţă pentru a combate consecinţele unui posibil colaps al regimului din Coreea de Nord, în cazul în care ţara ar fi atacată ca răspuns la dezvoltarea programelor nucleare.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

alte articole din secțiunea Externe