Controversatul emisar ales de Von der Leyen demisionează cu câteva ore înainte de prima zi de lucru

Eurodeputatul german Markus Pieper
Eurodeputatul german Markus Pieper (Screenshot)

Controversata persoană aleasă de preşedintele Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, pentru un post profitabil, a demisionat, cu doar câteva ore înainte de prima sa zi ca reprezentant al întreprinderilor mici şi mijlocii, transmite POLITICO.

Numirea eurodeputatului german Markus Pieper în această funcţie a atras acuzaţii de favoritism din partea comisarilor şi a Parlamentului European. Pieper, care provine din acelaşi partid politic german ca şi von der Leyen, ar fi trebuit să înceapă marţi să lucreze în această funcţie.

"Preşedintele respectă şi regretă decizia lui Markus Pieper de a nu-şi prelua postul de trimis al IMM-urilor la 16 aprilie, aşa cum era prevăzut", se arată într-o declaraţie publicată luni seara târziu de purtătorul de cuvânt principal al Comisiei Europene, Eric Mamer, după ce ziarul german Handelsblatt a dat prima ştire.

Controversa legată de alegerea trimisului său se adaugă la o listă tot mai mare de potenţiale probleme pentru von der Leyen, care încearcă să obţină un al doilea mandat de preşedinte al Comisiei Europene.

Von der Leyen s-a confruntat cu o serie de probleme în ultimele săptămâni, înainte de alegerile europene din 6-9 iunie şi de începerea campaniei sale: Parchetul European a deschis o investigaţie privind utilizarea de către aceasta a mesajelor text pentru a negocia contracte importante de achiziţie de vaccinuri în timpul pandemiei Covid-19; s-a confruntat cu critici privind modul în care a gestionat o călătorie în Israel la scurt timp după atentatele din 7 octombrie; şi, recent, Parlamentul European a dat în judecată Comisia Europeană în legătură cu o decizie de a debloca fonduri de miliarde de euro pentru Ungaria la sfârşitul anului trecut.

Mai mult de jumătate dintre eurodeputaţii din Parlamentul European au votat săptămâna trecută în favoarea unui amendament care îi cere lui von der Leyen să reia procesul de numire.

Pieper a semnat contractul pe 31 martie, în ciuda faptului că alţi doi candidaţi preselectaţi pentru acest post, ambii femei, ar fi obţinut scoruri mai mari la teste în timpul procesului de selecţie.

Vicepreşedintele Comisiei Europene, Josep Borrell, şi comisarii Nicolas Schmit, Paolo Gentiloni şi Thierry Breton, care lucrează toţi sub conducerea lui von der Leyen, au criticat numirea lui Pieper, semn că unitatea Comisiei se diminuează pe măsură ce se apropie alegerile europene.

Vorbind pentru Handelsblatt, Pieper a declarat: "La fel cum Breton a boicotat în avans preluarea mea în cadrul Comisiei, nu văd în prezent nicio posibilitate de a îndeplini aşteptările legitime asociate cu această funcţie".

Pieper a mai spus că decizia lui Breton de a pune sub semnul întrebării numirea sa a fost "de prost gust şi motivată exclusiv de politica de partid".

Un oficial apropiat de Breton a declarat că "acuzaţiile de boicotare sau jocuri politice din partea comisarului Breton sunt absurde," adăugând că acuzaţia părea a fi o "inversare a rolurilor".

Declaraţia publicată luni seara târziu include ceea ce pare a fi o referire tăioasă la votul din Parlament.

"Autonomia fiecărei instituţii UE în numirea înalt funcţionarilor săi trebuie respectată. Prin urmare, preşedintele a decis să suspende redeschiderea procedurilor de selecţie pentru postul de trimis al IMM-urilor până după alegerile europene", se arată în declaraţie.

Renunţarea la post înainte de a-l prelua înseamnă că Pieper poate rămâne europarlamentar.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Externe