Consultările de la Cotroceni. Iohannis, aşteptat să desemneze noul prim-ministru al României

Preşedintele Klaus Iohannis a convocat partidele parlamentare la consultări în vederea desemnării unui nou premier, după ce Mihai Tudose - intrat în conflict deschis cu liderul PSD Liviu Dragnea - a fost nevoit să facă un pas în spate ca urmare a retragerii sprijinului politic.
Klaus Iohannis
Klaus Iohannis (Florin Chirila/Epoch Times)

UPDATE: La finalul consultărilor de la Cotroceni, liderul grupului parlamentar al minorităţilor naţionale, Varujan Pambuccian, a opinat că propunerea PNL şi USR privind organizarea de alegeri anticipate este una nerealistă, la fel cum este şi formarea unei noi majorităţi.

Pambuccian a explicat că grupul minorităţilor se va întâlni cu prim-ministrul desemnat şi, în urma discuţiei, se va lua o decizie legată de votul din Parlament.

* * *

UPDATE: Ieşit de la consultările cu preşedintele Iohannis, liderul UDMR a declarat că nu i-a putut transmite preşedintelui un punct de vedere nici pro, nici contra Vioricăi Dăncilă, căci nu o cunoaşte. În ceea ce priveşte anticipatele, acesta este „doar un vis”, greu de pus în practică, a opinat Kelemen Hunor.

Liderul UDMR a mai precizat că reprezentanţii formaţiunii sale aşteaptă decizia preşedintelui Klaus Iohannis iar dacă acesta o va nominaliza pe Dăncilă, atunci va avea o discuţie cu eurodeputata, pentru a-i cunoaşte viziunea.

* * *

UPDATE: PSD nu merită şi nu trebuie să mai continue la guvernare, i-a transmis liderul PMP Traian Băsescu preşedintelui Klaus Iohannis, în cadrul consultărilor de la Cotroceni.

În acest context, PMP a avansat două propuneri de premier: Siegfried Mureşan şi Eugen Tomac.

* * *

UPDATE: Soluţia "decentă" pentru România ar fi declanşarea alegerilor anticipate, a transmis preşedintele USR Dan Barna, după discuţiile cu şeful statului.

"Este o miză importantă pentru România numirea unui premier non-PSD. Ne-am exprimat susţinerea pentru un astfel de Guvern, în măsura în care preşedintele va decide să numească un astfel de premier şi acesta va reuşi să genereze o susţinere în Parlament (...) Noi am accentuat faptul că soluţia decentă pe care România o are în faţă este aceea a alegerilor anticipate, este însă dificil de ajuns acolo şi de aceea primul pas ar fi nominalizarea unui premier non-PSD. Preşedintele ne-a dat de înţeles că analizează toate opţiunile", a afirmat Dan Barna, citat de Agerpres.

* * *

UPDATE: PNL a luat decizia de a nu participa la nicio formulă de guvernare care cuprinde PSD, de a vota împotriva oricărei formule de guvernare care conţine PSD, a declarat preşedintele PNL, Ludovic Orban, la finalul consultărilor de la Cotrceni.

"Opţiunea pe care am exprimat-o şi preşedintelui este pentru provocare de alegeri anticipate, deoarece considerăm că opţiunea populaţiei de astăzi nu mai are nicio legătură cu opţiunea populaţiei formulate la alegerile din 11 decembrie 2016. L-am informat pe preşedinte că PNL, în cazul în care i se va solicita, îşi poate asuma răspunderea de a demara negocieri pentru formarea unui majorităţi parlamentare care să sprijine un guvern fără PSD", a precizat Orban, citat de Realitatea.net.

* * *

UPDATE: Ieşit de la consultările cu Iohannis, liderul PSD Liviu Dragnea a anunţat că i-a prezentat şefului statului în mod oficial şi direct, propunerea social-democraţilor pentru funcţia de premier, respectiv Viorica Dăncilă precum şi un tabel cu semnăturile parlamentarilor PSD şi ALDE care o susţin.

De asemenea, Dragnea a susţinut că i-a prezentat şefului statului argumentele care o recomandă pe aceasta, respectiv bogata experienţă în Parlamentul European, relaţia bună cu membrii Comsiei Euoropene şi "pregatirea serioasă pentru preluarea preşedinţiei Consiliului Uniunii Europene anul viitor."

Răspunsul lui Iohannis ar fi fost că doreşte ca situaţia să nu se prelungească şi să avem un guvern cât mai repede. De asemenea, Iohannis ar fi spus că va lua o decizie după ce se va consulta cu celelalte partide.

* * *

Preşedintele Klaus Iohannis a invitat la consultări miercuri, la Palatul Cotroceni, partidele şi formaţiunile politice reprezentate în Parlamentul României, în vederea desemnării unui candidat pentru funcţia de prim-ministru, în urma demisiei lui Mihai Tudose.

"Această situaţie în care s-a ajuns mă nemulţumeşte profund şi este o situaţie care mă îngrijorează. Iată că la un an de la alegeri, în primul an de după alegeri, avem deja două Guverne PSD eşuate. Acum, evident este nevoie de un Guvern pentru a scurta cât se poate de mult situaţia de incertitudine.

Eu vreau să avem o procedură rapidă, care va duce la stabilirea unui nou Guvern, fiindcă această nesiguranţă politică nu trebuie să degenereze în instabilitate politică şi mult mai important vreau să previn posibile urmări economice negative ale acestei crize generată iarăşi în interiorul PSD.

Iar pentru a avea o procedură cât se poate de rapidă, şi cât ţine de mine, am decis să convoc consultări cu partidele parlamentare pentru mâine. Voi trimite chiar acum invitaţiile de participare la consultări", a declarat marţi, în cadrul unei conferinţe de presă, preşedintele Iohannis.

Programul consultărilor


Ora 12:00 - Partidul Social Democrat (PSD) şi Alianţa Liberalilor şi Democraţilor (ALDE)

Ora 13:00 - Partidul Naţional Liberal (PNL)

Ora 14:00 – Uniunea Salvaţi România (USR)

Ora 14:30 – Partidul Mişcarea Populară (PMP)

Ora 15:00 – Uniunea Democrată a Maghiarilor din România (UDMR)

Ora 15:30 – Grupul parlamentar al minorităţilor naţionale

Fiecare delegaţie poate fi formată din maximum 5 persoane.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Interne