Consilier de top al lui Fauci, citat de Congresul SUA, după ce e-mailurile au confirmat sustragerea de la legea federală

Dr. Anthony Fauci directorul Institutului Naţional pentru Alergii şi Boli Infecţioase din SUA
Dr. Anthony Fauci directorul Institutului Naţional pentru Alergii şi Boli Infecţioase din SUA (Alex Wong/Getty Images)

Congresul SUA a citat marţi, 16 aprilie, un consilier de top al doctorului Anthony Fauci care şi-a folosit e-mailul personal pentru comunicări, încercând să se sustragă unei legi federale privind transparenţa.

Subcomisia selectivă a Camerei Reprezentanţilor din SUA privind pandemia de coronavirus a emis o citaţie pentru Dr. David Morens, care, timp de ani de zile, l-a consiliat pe Dr. Fauci în timp ce amândoi lucrau la Institutul Naţional de Alergii şi Boli Infecţioase (NIAID).

E-mailurile publicate în această lună au confirmat că Dr. Morens i-a trimis mesaje de mai multe ori lui Peter Daszak, preşedintele organizaţiei non-profit EcoHealth Alliance, folosind e-mailul său personal.

Unul dintre e-mailuri a fost trimis în 2022, după ce Dr. Morens i-a spus domnului Daszak şi altora că preferă să comunice prin intermediul Gmail de la Google, "deoarece e-mailul meu de la NIH este supus în mod constant FOIA" .

Legea privind libertatea de informare (Freedom of Information Act - FOIA) permite oamenilor să solicite informaţii guvernamentale, inclusiv e-mailuri de la oficiali guvernamentali.

"Trimiteţi la oricare dintre adresele mele şi voi şterge tot ce nu vreau să văd în New York Times", a scris Dr. Morens.

Într-o altă misivă adresată unui grup din care făcea parte şi Daszak, acesta a spus că "a păstrat foarte puţine e-mailuri sau documente" privind originile COVID-19 "şi continuă să ceară ca orice orespondenţă pe teme sensibile să fie trimisă la adresa mea de gmail".

Un denunţător a trimis subcomisiei imagini cu titlurile e-mailurilor trimise de pe e-mailul personal al Dr. Morens. Reprezentantul Brad Wenstrup (R-Ohio), preşedintele subcomisiei, a publicat imaginile deoarece a cerut e-mailurile de la Dr. Gerald Keusch, profesor de la Universitatea Boston, care era menţionat în ele.

EcoHealth a publicat apoi e-mailurile în întregime, deoarece a declarat că a vrut să "arate în mod clar că EcoHealth Alliance a comunicat în mod corespunzător cu personalul de rang înalt de la NIH, sau care a lucrat anterior la NIH".

NIAID face parte din Naţional Institutes of Health (NIH).

E-mailurile arată că Dr. Morens a comunicat cu Daszak prin patru lanţuri de e-mailuri diferite despre o subvenţie de la NIH către EcoHealth pentru cercetarea coronavirusurilor de liliac. EcoHealth a direcţionat o parte din fonduri către Institutul de Virusologie Wuhan, un laborator din China.

Într-un mesaj din 2020, Dr. Morens i-a mulţumit lui Daszak pentru că i-a trimis informaţii despre activitatea desfăşurată în cadrul grantului după ce acesta a fost reziliat de către NIH.

"Tony este acum pe deplin conştient de acest lucru şi mi se spune că este implicat într-un fel de control al daunelor", a scris Dr. Morens, adăugând că este optimist că subvenţia va fi restabilită.

"L-am anunţat pe Tony, dar nu am vorbit direct cu el. Sunt lucruri pe care nu le pot spune, cu excepţia faptului că Tony este la curent şi am aflat că există eforturi în curs de desfăşurare în cadrul NIH pentru a trece peste această situaţie cu daune minime pentru tine, Peter şi colegii tăi, precum şi pentru NIH şi NIAID", a scris Dr. Morens într-un alt e-mail cam în aceeaşi perioadă.

El a mai spus că se aştepta ca oficialii "să facă tot posibilul pentru a vă proteja" şi că Daszak şi colegii săi "merită o medalie".

NIH a restabilit ulterior subvenţia, dar în cele din urmă a interzis laboratorului din Wuhan să mai primească bani federali.

Primele cazuri de COVID-19 au apărut în Wuhan, iar unii oameni de ştiinţă cred că COVID-19 provine din laborator.

Noua citaţie îi ordonă doctorului Morens să predea documentele comisiei la 30 aprilie. Documentele includ comunicări între el şi o serie de persoane, inclusiv Dr. Fauci, cu privire la EcoHealth, originea COVID-19 sau laboratorul din Wuhan.

"Dr. David Morens a eludat în mod intenţionat legile FOIA pentru a-i da 'prietenului său cel mai bun' [...] Peter Daszak informaţii interne, nepublice, care aveau potenţialul de a submina operaţiunile guvernului Statelor Unite. Acest lucru nu numai că este extrem de îngrijorător, dar este, de asemenea, probabil ilegal", a declarat Wenstrup într-un comunicat.

"Dr. Morens trebuie să fie tras la răspundere pentru orice abuz de putere şi pentru dispreţul său flagrant faţă de lege. Citaţia pentru comunicarea personală prin e-mail a Dr. Morens va asigura că adevărul despre această încălcare a înregistrărilor federale va fi scos la iveală.

Din păcate, acest model de abuz de putere federală pare să se extindă dincolo de Dr. Morens, Dr. Daszak sau NIH. Această citaţie este un efort important pentru a ne asigura că oficialii federali din domeniul sănătăţii nu se vor mai simţi niciodată autorizaţi să se eschiveze de la răspunderea faţă de poporul american şi să submineze în mod intenţionat guvernul nostru ales", se mai arată în comunicatul lui Wenstrup.

Dr. Morens nu a răspuns la solicitările de comentarii.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Externe