Clementinum din Praga - una dintre cele mai impresionante biblioteci din lume (video)


Biblioteca Naţională Clementinum (sau Klementinum) din Praga
Biblioteca Naţională Clementinum (sau Klementinum) din Praga (Google.com)

Biblioteca Naţională Clementinum (sau Klementinum) din Praga este considerată de mulţi ca fiind una dintre cele mai frumoase clădiri cu arhitectură barocă din lume. Aceasta face parte dintr-un complex de clădiri istorice care acoperă o suprafaţă de aproximativ 20.000 de metri pătraţi. Inaugurată în 1722, pe vremuri reprezenta cel de-al treilea mare colegiu iezuit din lume.

Cu cele 20.000 de volume, biblioteca reprezintă o adevărată comoară pentru iubitorii de cărţi.

Frescele de pe tavan au fost realizate de Jan Hiebl, care, prin munca sa picturală, a introdus simboluri ce reprezintă importanţa educaţiei. Biblioteca este parte din complexul Clementinum şi păstrează cărţi teologice în toate limbile din lume. În interiorul său există o cameră întreagă dedicată lui Mozart, cu scrierile originale realizate de către maestrul din Salzburg.

În 1777, Maria Tereza a Austriei a decis ca această bijuterie culturală să devină o bibliotecă publică şi universitară, ceea ce a permis comunităţii de cercetători din Praga şi din întreaga lume să se bucure de frumuseţea barocă a acestei biblioteci magnifice. În interiorul sălii principale sunt prezente nu numai frescele lui Hiebl, dar şi faimoasele Globuri de Aur şi ceasuri astronomice ale lui Jan Klein. Din secolul al XVIII-lea, interiorul bibliotecii nu a fost modificat, iar a păşi în această bucată de istorie este unul dintre cele mai frumoase lucruri pentru iubitorii de artă şi cultură.

Recent, o parte dintre cărţile istorice mai rare din colecţie au fost preluate de Google pentru a fi scanate, iar la sfârşitul acestui proces pot fi găsite în biblioteca digitală Google Books.

În 1781 Karel Rafael Ungar, directorul de atunci al bibliotecii, a creat o colecţie de texte scrise în limba cehă, referindu-se la aceasta cu numele de Biblioteca Nationalis, punând astfel bazele pentru naşterea ulterioară a Bibliotecii Naţionale.

În 2005, Biblioteca Naţională a Cehiei a primit Premiul Jikji acordat de UNESCO (Memoriile lumii).

Cele mai vechi înregistrări meteorologice în Cehia au început în anul 1775 în Clementinum, continuând şi în prezent.

Biblioteca Clementinum este situată în Praga, în Marinske Namesti 5, în zona Stare Mesto şi poate fi vizitată cu un bilet de 220 de coroane, echivalentul a aproximativ 8 euro.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Societate, cultură