Chişinăul declară indezirabil un diplomat rus: Are la dispoziţie 72 de ore să părăsească R. Moldova / Moscova ameninţă, din nou

Ambasada Federaţiei Ruse în Republica Moldova
Ambasada Federaţiei Ruse în Republica Moldova (europalibera.org)

Un colaborator al Ambasadei ruse la Chişinău a fost declarat persoană indezirabilă (non grata) pe teritoriul Republicii Moldova şi urmează să părăsească ţara, a anunţat Ministerul Afacerilor Externe (MAE). În acest sens, instituţia statului l-a convocat pe ambasadorul Federaţiei Ruse, Oleg Vasneţov, căruia i-a fost înmânată şi nota de protest în legătură cu organizarea alegerilor prezidenţiale din Federaţia Rusă pe teritoriul regiunii transnistrene contrar poziţiei autorităţilor constituţionale ale Republicii Moldova.

„Ambasadorului i-a fost prezentat protestul în legătură cu organizarea alegerilor prezidenţiale din Federaţia Rusă pe teritoriul regiunii transnistrene a Republicii Moldova contrar poziţiei autorităţilor moldoveneşti.

În acest context, ambasadorului Federaţiei Ruse i-a fost înmânată nota prin care un colaborator al Ambasadei a fost declarat persoană indezirabilă (non grata) pe teritoriul Republicii Moldova şi urmează să părăsească ţara”, se arată în comunicatul de presă al MAE.

Deocamdată, nu se cunoaşte despre cine este vorba şi ce funcţie îndeplinea în cadrul ambasadei. Totuşi, potrivit secretarului general al MAE, Mihai Mîţu, diplomatul a fost declarat indezirabil din cauza activităţii pe care a desfăşurat-o pe teritoriul Republicii Moldova şi are la dispoziţie 72 de ore să părăsească ţara, relatează Agora citat de Ziarul de Gardă.

Menţionăm că înainte de desfăşurarea scrutinului prezidenţial din Rusia, Vasneţov a fost informat oficial despre poziţia autorităţilor de la Chişinău privind intenţia Moscovei de a organiza alegeri şi în regiunea separatistă din stânga Nistrului. Chişinăul a subliniat în repetate rânduri că permite Federaţiei Ruse să deschidă o singură secţie de votare, şi anume în incinta Ambasadei.

La începutul săptămânii trecute, Ambasadorul rus, Oleg Vasneţov, a fost convocat la Ministerul de Externe de la Chişinău pentru a i se înmâna nota de protest faţă de deschiderea celor şase puncte de votare fără acordul autorităţilor constituţionale, însă acesta a făcut referire la „numărul mare de cetăţeni ruşi de la care au survenit o mulţime de solicitări cu rugămintea de a le asigura dreptul legal de a alege”.

Nemulţumită de acţiunile autorităţilor Republicii Moldova, Moscova consideră că Chişinăul se răzbună pentru deschiderea secţiilor de votare în regiunea transnistreană, fapt ce le-ar fi permis ruşilor din stânga Nistrului să participe la „alegerea preşedintelui rus”, scrie Ria Novosti.

„Astfel de paşi se înscriu în campania anti-rusă desfăşurată de conducerea Republicii Moldova, fiind o confirmare în plus a dorinţei Chişinăului de a distruge complet relaţiile ruso-moldoveneşti, cu rădăcini istorice adânci. Acţiunile Chişinăului nu vor rămâne fără răspuns din partea Rusiei”, se arată în comentariul purtătoarei de cuvânt a Ministerului rus de Externe, Maria Zaharova, publicat pe site-ul departamentului diplomatic rus.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Externe