Cazul Şova din nou pe masa CCR. Liberalii contestă hotărârea luată de Senat

Dan Şova
Dan Şova (Epoch Times România)

Liberalii au sesizat joi Curtea Constituţională cu privire la hotărârea adoptată de Biroul Permanent al Senatului prin care se constată rezultatul votului din 25 martie în cazul Şova, a anunţat viceliderul grupului senatorilor PNL, Tudor Barbu.

Miercuri seară, după o serie de tergiversări şi manevre juridice realizate de Călin Popescu Tăriceanu şi colegii săi din Biroul Permanent al Senatului, controversatul document a fost publicat în Monitorul Oficial, aşa cum ceruse CCR încă din data de 8 aprilie.

Potrivit Hotnews.ro, din sesizarea liberalilor reiese că Senatul nu şi-a asumat de fapt decizia prin care încuviinţează sau nu reţinerea şi arestarea preventivă a senatorului PSD, Dan Şova, acuzat de corupţie şi falsificare de probe.

"Constatăm că hotărârea, astfel cum este redactată, e lipsită de decizie, fie ea de respingere ori admitere, privind cererea parchetului asupra căreia Senatul avea libertatea să se pronunţe. Considerăm că redactarea hotărârii s-a făcut cu încălcarea considerentelor CCR, atestarea rezultatului votului dat cu privire la cererea de încuviinţare a arestării senatorului Dan-Coman Şova, aşa cum este cuprins în dispozitivul deciziei acesteia, neputând fi făcută printr-o hotărâre de constatare care lasă loc la interpretări. Senatul trebuia să-şi asume decizia prin care încuviinţează ori nu reţinerea şi arestarea preventivă a senatorului în cauză.

Mai mult, Biroul Permanent a transmis Comisiei juridice, în vederea redactării proiectului de hotărâre a Senatului, Decizia Curţii Constituţionale (în cazul Şova - n.r.), deşi prevederile Regulamentului de organizare şi funcţionare a serviciilor Senatului, aprobat prin Hotărârea Biroului Permanent privind structura organizatorică a serviciilor Senatului, cu modificările şi completările ulterioare, dispun ca 'Serviciul proceduri şi evidenţă legislativă îndeplineşte următoarele atribuţii redactează proiectele de hotărâri ale Senatului, precum şi corespondenţa asociată acestora", se precizează în sesizarea PNL.

Tudor Barbu susţine că această hotărâre a Senatului sfidează practic legile şi în primul rând Constituţia. În opinia senatorului PNL, sunt multe temeiuri legale pentru această sesizare făcută astăzi de PNL.

"Grupul senatorial liberal depune o contestaţie adresată Curţii Constituţionale în ceea ce priveşte hotărârea Senatului în cazul Dan Şova. Sunt foarte multe temeiuri legale, lucruri legate de jurisprudenţa CCR, sunt foarte multe pagini de argumente pe care liberalii le-au pus la dispoziţia judecătorilor Curţii pentru a susţine un demers firesc de altfel, acela de contestare a unei hotărâri care sfidează legile şi în primul rând Constituţia", a declarat Tudor Barbu, citat de Agerpres.

Preşedintele CCR, Augustin Zegrean, a declarat joi dimineaţă că votul pentru ridicarea imunităţii senatorului Dan Şova ar putea fi reluat în cazul în care hotărârea publicată de Senat se dovedeşte a fi neconstituţională.

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, dând un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

alte articole din secțiunea Interne