Băsescu speculează: "Se ţinteşte TVR-ul?"

Traian Băsescu
Traian Băsescu (Epoch Times România)
Gina Zaragiu
08.10.2013

Preşedintele României, Traian Băsescu, a făcut luni, 7 octombrie a.c., o declaraţie de presă de la Palatul Cotroceni, în care a s-a referit la Ordonanţa de Urgenţă 91/2013, privind procedurile de prevenire a insolvenţei şi de insolvenţă.

Potrivit preşedintelui, în mod categoric, Articolul 81, alineatul 3 este un articol discriminatoriu, care vizează proceduri strict pentru audiovizual.

"Aş vrea să vă citez din Constituţie, care spune foarte clar la Articolul 16, alineatul 1: Cetăţenii sunt egali în faţa legii şi a autorităţilor publice, fără privilegii şi fără discriminări. Or, în aceste televiziuni, radiouri care sunt în insolvenţă lucrează cetăţeni. Întreruperea emisiei imediat ce se declanşează procesul de insolvenţă şi înainte de validarea planului de reorganizare nu face decât să aducă structurile din audiovizual - fie că sunt televiziuni, fie că sunt radiouri - în situaţia de faliment în mod direct, pentru ca aceste întreprinderi private, dacă vreţi, trăiesc din publicitate, în primul rând".

Traian Băsescu a notat că faptul că televiziunilor şi radiourilor li se aplică un regim discriminatoriu îl îndreptăţeşte să presupună că, "spre deosebire de Adrian Năstase, care plătea televiziunile, radiourile, presa, Victor Ponta este la fel de hotărât să pună sub control audiovizualul, dar o face mult mai cinic şi mult mai brutal. Nu are nicio explicaţie de ce aplică un regim discriminatoriu televiziunilor şi radiourilor.

Şeful statului a dorit să fie "foarte bine înţeles". "Nu vreau să pozez într-unul care se pupă cu televiziunile şi radiourile. Dimpotrivă, am avut conflicte câte n-a avut probabil niciun politician şi schimburi de replici, de asemenea, câte n-a avut niciun politician cu televiziuni şi cu radiouri, cu ziarişti şi aşa mai departe".

Potrivit preşedintelui, "a le discrimina în procese economice de insolvenţă, care ar avea ca obiectiv să le readucă pe linia de plutire din punct de vedere financiar, iar tu iei măsuri să le scufunzi direct, mi se pare că este un pas uriaş în afara liniilor democratice".

Este o acţiune legislativă nedemocratică şi care va aduce mari deservicii României, a adăugat Traian Băsescu. "Vă asigur că mai devreme sau mai târziu şi structurile politice şi cele care ţin de organizaţiile internaţionale ale presei vor reacţiona extrem de viguros la astfel de abordări. Oricare din noi se poate supăra pe o televiziune şi să se certe cu ea. Ei să-i spună, el să spună... Foarte bine, dar n-o închizi, frate. Las-o acolo că îşi revine ea, îţi revii tu, careva îşi revine până la urmă.

Am văzut că există o televiziune care se simte vizată. Nu ştiu dacă este aşa sau nu este aşa. Am primit de la Biroul de presă şi declaraţia de astăzi a lui Victor Ponta. Să plătească înainte - exact la o întrebare legată de discriminarea televiziunilor şi radiourilor. Să plătească banii înainte. Păi asta nu face nicio altă firmă".

Băsescu a speculat dacă nu cumva ţinta, dincolo de mulţimea de radiouri care se află în insolvenţă şi televiziuni prin teritoriu, se ţinteşte TVR-ul?

"Pentru că TVR-ul este într-o situaţie extrem de dificilă financiar. Înţeleg că a angajat programe şi investiţii în maşini extrem de costisitoare şi mă tem că mâine, poimâine, aflăm că este în insolvenţă, că n-are cum să plătească şi o să vină, poate - ştii, hoţul cu un păcat, păgubaşul cu o mie de păcate - dar poate veni cineva care are lichidităţi şi, cum există ori un Voiculescu ori un Ghiţă, care din contractele cu statul par a avea bani suficienţi, ne trezim că în urma declanşării unui proces de insolvenţă şi a întreruperii emisiunii TVR-ului vin salvatorii Ghiţă sau Voiculescu".

Preşedintele a notat că, indiscutabil, Articolul 83, alineatul 3, este un articol care discriminează prin conţinutul lui radiourile şi televiziunile. De asemenea, tot în această ordonanţă, prin Articolul 348, alineatul 2, se permite aplicarea retroactivă a noilor proceduri de insolvenţă.

"Or, sunt foarte multe companii care se află în insolvenţă şi nimeni nu stabileşte un criteriu cum se aplică retroactiv, dacă tot insişti pe tema asta. Deci, se lasă prin ordonanţă posibilitatea ca, discreţionar, Guvernul să acţioneze pe o firmă sau alta, în funcţie de cum îi convine lui din punct de vedere al aplicării noilor norme de insolvenţă. Chiar dacă asta au avut în cap, vă pot spune că, de asemenea, este profund neconstituţional, pentru ca la Articolul 15, alineatul 2 din Constituţie se spune foarte clar că legea dispune numai pentru viitor, cu excepţia legii penale sau contravenţionale mai favorabile. Deci, în afară de legea penală şi legi contravenţionale, orice altă lege nu poate dispune decât pentru viitor".

Potrivit lui Traian Băsescu, articolul 348, alineatul 2, în mod categoric, încalcă aceste principii şi permite Ordonanţe 91 să retroactiveze pentru firme care se află deja în insolvenţă, pe vechile reguli ale insolvenţei.

Acuzând Avocatul Poporului că este "atât de îndatoritor faţă de Guvern, cred că ar trebui să reacţioneze, deşi până acum nu am văzut vreo reacţie a Avocatului Poporului pe ordonanţe sau ordonanţe de urgenţă ale guvernului, instituţia Avocatul Poporului fiind singura instituţie care poate ataca ordonanţele de urgenţă. Sper, totuşi, ca Avocatul Poporului să atace această ordonanţă de urgenţă la Curtea Constituţională' a mai adăugat preşedintele.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor