Armata germană face exerciţii de război pe scenarii în care UE este dezintegrată

Armata germană a evaluat un scenariu privind destrămarea Uniunii Europene. Scenariul face parte dintr-un studiu al crizelor privind securitatea, cu care s-ar putea confrunta Germania până în anul 2040.
Soldaţi germani. (Getty Images)
Andrei Popescu
07.11.2017

Strategii militari din Berlin au elaborat un scenariu în care un număr tot mai mare de ţări urmează exemplul Marii Britanii şi se retrag din Uniunea Europeană, având ca rezultat o lume tot mai dezordonată, a precizat revista Der Spiegel.

“Extinderea UE a fost în mare parte abandonată, tot mai multe state au ieşit din bloc”, au scris strategii într-un studiu citat de revista germană.

“Lumea tot mai dezordonată, uneori haotică şi conflictuală, a schimbat în mod dramatic mediul politicii de securitate al Germaniei şi Europei”.

Der Spiegel a afirmat că studiul ar putea oferi informaţii programelor germane de armament în următorii câţiva ani.

Acest scenariu este doar unul din cele şase examinate în cadrul unui studiu al provocărilor cu care generalii germani consideră că s-ar putea confrunta în următorii 23 de ani.

Celelalte 5 scenarii includ unul în care unele state centrale şi est-europene intră într-un aşa zis “bloc estic”, probabil o referire la influenţa tot mai mare a Rusiei.

Alte scenarii includ o situaţie în care ţările europene îmbrăţişează “capitalismul de stat” şi o situaţie în care este oprită globalizarea.

Un purtător de cuvânt al Ministerului german al Apărării a precizat că studiul, numit Perspectiva Strategică pentru 2040, a făcut “predicţii robuste” dar nu s-au făcut referiri la ele.

Totuşi, el a refuzat să comenteze conţinutul raportului, precizând că este confidenţial.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor