Germania: Conflicte violente între poliţie şi manifestanţi kurzi în Düsseldorf

Între poliţia germană şi manifestanţi kurzi au avut loc ciocniri din cauza simbolurilor interzise afişate de Partidul Muncitorilor din Kurdistan (PKK).
Ciocniri între poliţia germană şi manifestanţi kurzi în Düsseldorf, Germania, 4 noiembrie 2017.
Ciocniri între poliţia germană şi manifestanţi kurzi în Düsseldorf, Germania, 4 noiembrie 2017. (Captură Foto)

În oraşul Düsseldorf din vestul Germaniei, poliţia s-a ciocnit cu manifestanţii kurzi care au participat sâmbătă la un marş în oraşul Düsseldorf, împotriva preşedintelui turc Recep Tayyip Erdogan. Germania a adoptat o poziţie dură împotriva simbolurilor PKK ca răspuns la criticile venite din partea Turciei.

Violenţele au izbucnit în momentul în care poliţia a avertizat manifestanţii să dea jos bannerele cu Abdullah Ocalan, liderul întemniţat al PKK. Când au fost ignorate avertismentele, poliţia a intervenit pentru a înlătura bannerele ilegale şi a opri marşul kurzilor.

În timpul ciocnirilor violente au fost răniţi cel puţin 12 poliţişti şi 2 manifestanţi. În plus, poliţiştii au răspuns cu spray cu piper şi au arestat nouă persoane.

Aproximativ 6.000 de persoane au mărşăluit prin centrul oraşului Düsseldorf, unii manifestanţi scandând mesaje precum “Jos cu fascismul”, “Libertate pentru Ocalan” sau “Să trăiască liderul Apo”, porecla folosită de susţinătorii PKK pentru Ocalan.

PKK, care de peste 3 decenii a lansat o rebeliune împotriva statului turc, este considerat o organizaţie teroristă de Turcia şi Uniunea Europeană.

Germania a fost mult timp indulgentă faţă de steagurile cu Ocalan şi alte simboluri ale PKK, însă la începutul acestui an autorităţile germane au luat măsuri pentru a extinde lista simbolurilor interzise în ţară.

Manifestanţii care participă la protestele şi mitingurile kurde sunt “înarmaţi” cu numeroase steaguri şi simboluri ale câtorva zeci de organizaţii paravan kurde, iar implementarea legii este astfel confuză şi neuniformă.

Pe măsura amplificării restricţiilor asupra simbolurilor PKK, kurzii au recurs deseori la folosirea simbolurilor partidelor kurde din Siria care urmează ideologia lui Ocalan şi simbolurile Unităţilor de Protecţie a Poporului (YPG), o miliţie kurdă din Siria care este susţinută de SUA în lupta împotriva grupului jihadist Statul Islamic. YPG nu este considerat o organizaţie teroristă.

Turcia consideră YPG şi ramura sa politică, PYD, o organizaţie teroristă care are legături cu PKK.

Poziţia mai dură a Berlinului faţă de simbolurile PKK a fost adoptată ca răspuns la criticile repetate venite din partea Turciei, potrivit cărora autorităţile germane sunt prea blânde şi permit “propagandă teroristă”. Subiectul a fost un punct de tensiune major în relaţiile deja deteriorate dintre Turcia şi Germania.

De asemenea, mişcarea Berlinului a amplificat temerile că actualul conflict din Turcia ar putea duce la violenţe şi diviziuni sociale între cei aproximativ 3 milioane de turci şi kurzi care locuiesc în Germania.

În luna septembrie, ambasadorul german în Ankara a fost convocat la Ministerul turc de Externe după ce simboluri cu Ocalan au fost permise la un miting kurd major în oraşul german Koln.

Organizaţiile kurde au acuzat guvernul german că îngenunchează în faţa Turciei.