Agamemnon - Cel mai nou submarin al Marinei Regale este dotat cu tehnologie nucleară şi nu trebuie realimentat niciodată

Agamemnon - cel mai nou submarin din clasa Astute al Marinei Regale a fost numit oficial la sediul BAE Systems din Barrow-in-Furness, Cumbria.
 
Agamemnon - cel mai nou submarin din clasa Astute al Marinei Regale a fost numit oficial la sediul BAE Systems din Barrow-in-Furness, Cumbria.   (BAE Systems)
Redacţia
23.04.2024

Cel mai nou submarin din clasa Astute al Marinei Regale a fost "botezat" oficial, luni, la sediul BAE Systems din Barrow-in-Furness, Cumbria, transmite The Telegraph.

Numit Agamemnon - după regele Greciei antice - acesta este al şaselea dintre cele şapte submarine Astute construite de companie.

Nava urmează să fie lansată la sfârşitul acestui an, înainte de a fi pusă în funcţiune în Marina Regală.

Agamemnon are o lungime de 97 de metri şi o greutate de 7.400 de tone, iar datorită tehnologiei nucleare avansate cu care este dotat înseamnă că, asemenea tuturor submarinelor din clasa Astute, nu trebuie realimentat niciodată. Acestea îşi pot produce singure oxigenul şi apa dulce din ocean şi pot face înconjurul lumii fără a ieşi la suprafaţă.

Echipate cu senzori de top la nivel mondial, submarinele din clasa Astute transportă atât rachete de croazieră de atac terestru Tomahawk (TLAM), cât şi torpile grele Spearfish.

"Aceasta este o etapă cheie pentru Agamemnon şi pentru programul de submarine nucleare din Marea Britanie şi contribuie la documentul de comandă al guvernului privind întreprinderea nucleară de apărare, care a subliniat importanţa activităţii noastre şi a Barrow în realizarea acestui efort naţional", a declarat Steve Timms, director general al diviziei de submarine a BAE Systems.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor