Mineriada: "Eram disperat că de ce oameni ca mine ţipau ca să fiu omorât! Nu înţelegeam!"

Se încarcă player-ul...

Mineriada din iunie 1990 rămâne, fără îndoială, unul dintre cele mai dramatice şi ruşinoase episoade din istoria poporului român. În acele zile de groază când tinerilor li s-a retezat speranţa de a trăi într-un stat democratic, armata a tras în populaţie, oameni au murit şi, mai grav (dacă poate fi ceva mai grav decât moartea), cetăţeni ai acestei ţări au fost asmuţiţi unii contra altora.

"Marian Munteanu eliberat din arest (...) m-am dus spre seară acasă şi dimineaţa trebuia să mă scol să pregătesc examenul pe care-l aveam cu studenţii a doua zi. La ora 6 dimineaţa primesc un telefon disperat de la studenţii din conducerea Ligii Studenţilor că sunt atacaţi de mineri. (...)

Era o studentă, nu îmi aduc aminte numele, care ţipa disperată: "Veniţi că ne omoară!" Am crezut că sunt nişte halucinaţii. "Calmează-te", i-am spus, "ce s-a întâmplat?" A venit un alt student, mi-a spus şi el: "Veniţi, că ne omoară!", m-am îmbrăcat, am plecat spre Universitate, şi într-adevăr, de la Piaţa Romană nu mai puteai să te deplasezi cu mijloacele de transport, erau valuri de persoane, mai ales mineri", a rememorat acele zile profesorul Lazăr Vlăsceanu, prorector al Universităţii Bucureşti la vremea respectivă.