Jocuri la nivel înalt în SUA. Puterea lobby-ului făcut de corporaţii

Se încarcă player-ul...

Thomas Pogge, profesor de filosofie şi relaţii internaţionale la Yale University, a vorbit în cadrul dezbaterii "Dincolo de Panama Papers – cum să realizăm justiţia globală", organizată de Friedrich-Ebert-Stiftung România, despre puterea lobby-ului făcut de companiile multinaţionale.

"Trei economişti care au analizat lege care a fost adoptată în SUA în 2004 - The American Jobs Creation Act. Era de fapt vorba despre o Tax Holiday. Ce este aceea Tax Holiday? Este exact ceea ce bănuiţi că este, şi anume o perioadă scurtă în care plăteşti taxe la o rată mult mai redusă. Discount de 85%, plăteşti doar 5,25% în loc de 35%. Şi cine beneficiază? Companiile multinaţionale care încearcă să îşi aducă banii din paradisurile fiscale.

Aceste companii acumulează cantităţi enorme de bani în paradisurile fiscale, dar acum banii stau acolo şi nu prea pot să-i folosească doar dacă îi aduc înapoi acasă în SUA. Asta îi costă 35% taxe, şi ei vor să evite ascest lucru, aşa că fac lobby la Congres să le dea o Tax Holiday. Tax Holiday a fost adoptată şi 90 de companii au adus foarte mari cantităţi de bani în SUA.

Acum ştim cât de mulţi bani au plătit aceste companii către oamenii din Congres, în contribuţiile la campanii pentru lobby, pentru că putem vedea asta din raporturile anuale şi putem de asemenea să vedem câţi bani au economisit aducând banii în SUA, aşa că ştim cât au primit înapoi pentru fiecare dolar investit. Ceea ce au primit înapoi este 221 de dolari pentru fiecare dolar investit pe lobby. Asta au obţinut aceste corporaţii multinaţionale făcând lobby pentru The American Jobs Creation Act", a explicat profesorul Thomas Pogge.