Zeci de nave de pescuit chineze pătrund ilegal în apele sud-coreene. Paza de coastă trage sute de focuri de avertizare

O navă a pazei de coastă sud-coreene alături de o navă pazei de coastă americane (în fundal).
O navă a pazei de coastă sud-coreene alături de o navă pazei de coastă americane (în fundal). (Wikimedia.org)

Paza de coastă a Coreei de Sud a tras marţi 249 de focuri de avertizare cu o mitralieră şi alte tipuri de arme, în timp ce 44 de ambarcaţiuni de pescuit chineze au “mişunat” în jurul uneia dintre navele sale de patrulă în apele sud-coreene.

“Ambarcaţiunile chineze, echipate cu bare de oţel şi plase de sârmă au ignorat avertizările de părăsire a zonei [ale Pazei de coastă] şi s-au năpustit asupra navei de patrulă”, potrivit unei declaraţii publicate de Paza de coastă sud-coreeană.

“Ambarcaţiunile chineze au urmărit să împânzească zona şi să se ciocnească cu nava noastră de patrulă, ignorând avertismentele”, se mai precizează în declaraţie. După aproximativ 249 de focuri de avertizare, ambarcaţiunile chineze care au pătruns în apele sud-coreene în apropierea insulei Gageodo s-au retras.

Paza de coastă sud-coreeană a tras 180 de focuri cu o mitralieră M-60 şi aproximativ 70 de focuri cu puşti de asalt în timpul incidentului.

De altfel, Paza de coastă sud-coreeană deseori alungă ambarcaţiunile de pescuit chineze care pătrund ilegal în teritoriul sud-coreean, tensionând o situaţie deja complicată din cauza provocărilor continue lansate de Coreea de Nord prin testele sale nucleare şi de rachete şi din cauza exerciţiilor militare americane desfăşurate în zonă.

Anterior, China şi-a exprimat îngrijorarea cu privire la utilizarea forţei de către Paza de coastă sud-coreeană.

“China a acordat întotdeauna o mare importanţă gestionării pescuitului în străinătate şi a luat măsuri eficiente în apele relevante” cu privire la menţinerea producţiei de pescuit, a declarat Hua Chunying, purtătoare de cuvânt a Ministerului chinez de Externe.

“Sperăm că Seul gestionează în mod potrivit problema şi în cursul aplicării legii nu ia măsuri extreme care să pună în pericol siguranţa oamenilor”, a adăugat ea.

Ministerul sud-coreean de Externe a susţinut că Paza de coastă a respectat prevederile legale naţionale cu privire la utilizarea armelor împotriva ambarcaţiunilor chineze, care au încălcat de nenumărate ori apele teritoriale ale ţării pentru pescuit ilegal.

Potrivit analistei Lisa Collins de la Asia Maritime Transparency Iniţiative, pescarii chinezi “profită de impasul dintre Coreea de Nord şi Sud pentru a pescui ilegal” în apropierea liniei maritime stabilite între cele două naţiuni în 2001 cu privire la pescuit.

Coreea de Sud are o istorie privind utilizarea forţei împotriva ambarcaţiunilor chineze care pătrund în zona sa economică exclusivă, stabilită pe baza Convenţiei ONU a Legii Mării. În septembrie 2016, trei pescari chinezi suspectaţi de pescuit ilegal au fost ucişi când o patrulă a Pazei de coastă sud-coreene a aruncat grenade flashbang asupra ambarcaţiunii lor.