Zbierete peste Pacific: Beijingul ţipă la Grupul Vancouver care încearcă să găsească soluţii pentru criza coreeană

Racheta nord-coreeana de rază intermediară Hwasong-12 decolează de pe o rampă de lansare într-o locaţie nedezvăluită, în apropiere de Phenian.
Racheta nord-coreeana de rază intermediară Hwasong-12 decolează de pe o rampă de lansare într-o locaţie nedezvăluită, în apropiere de Phenian. (Getty Images)

China a criticat SUA şi Canada pentru “evocarea fantomelor războiului coreean” din cauza organizării unui summit între 20 de naţiuni aliate ce se opun regimului comunist izolat al Coreei de Nord.

La Vancouver, marţi se întâlnesc oficiali din ţările care au susţinut Coreea de Sud în războiul coreean din perioada 1950-1953, în care Nordul comunist a fost susţinut de Uniunea Sovietică şi China.

Secretarul de stat american Rex Tillerson a încurajat alte naţiuni să menţină o campanie de aplicare a unei “presiuni maxime” asupra Coreei de Nord, asigurându-se ca regimul comunist să nu se poată opune sancţiunilor economice dure.

Tillerson a insistat că trebuie să existe “noi consecinţe atunci când au loc noi agresiuni” din partea regimului lui Kim Jong-un.

Lu Kang, purtător de cuvânt al Ministerului chinez de Externe a criticat summitul, afirmând: “[Întâlnirea] nu are nici măcar cea mai mică legalitate şi reprezentativitate.

Este secolul 21 şi toată lumea este îngrijorată şi depune eforturi pentru soluţionarea corespunzătoare şi paşnică a problemei nucleare din Peninsula Coreeană."

Potrivit publicaţiei britanice Express, Kang a afirmat că “unele părţi au scos de la păstrat termenul ‘Comandamentul ONU’ din timpul Războiului Rece şi au desfăşurat o întâlnire în care părţile majore din Peninsula Coreeană nucleară nu sunt reprezentate”.

Moscova a descris întâlnirea ca fiind “distructivă” şi şi-a exprimat îndoielile privind abordarea folosită de SUA pentru a pedepsi Phenianul cu sancţiuni.

Comandamentul ONU pe care l-a menţionat-o Kang se referă la coaliţia militară controlată de SUA care a protejat Coreea de Sud de Nordul comunist în timpul războiului.

SUA a primit un mandat din partea Consiliului de Securitate al ONU pentru a interveni în conflict.

Apoi, Comandamentul ONU a desfăşurat o campanie de bombardamente aeriene pe parcursul războiului de 3 ani, despre care s-a afirmat că a provocat distrugerea unei mari părţi a Coreei de Nord.

Potrivit unor rapoarte, s-ar putea ca întâlnirea din Vancouver să fie percepută de Coreea de Nord ca o ameninţare de război.

Ministrul Afacerilor Externe al Canadei, Chrystia Freeland, a lansat un mesaj indirect Phenianului, afirmând: “Obiectivul nuclearizării nu va aduce nici securitate şi nici prosperitate."

“Investiţiile în arme nucleare nu vor duce decât la sancţiuni suplimentare şi o instabilitate continuă în peninsulă”, a adăugat înaltul oficial.

Tillerson a acuzat Rusia şi China pentru eşecul lor în implementarea în mod corespunzător a sancţiunilor adoptate de ONU.

“Nu putem tolera erorile sau ocolirea sancţiunilor. Vom continua să atragem atenţia şi să desemnăm entităţi şi persoane fizice care participă la astfel de acţiuni de evaziune”, a precizat oficialul american.

Moscova şi Beijingul consideră că SUA şi Coreea de Nord ar trebui să facă unele concesii pentru a calma conflictul.

De asemenea, Rusia şi China doresc ca Phenianul să fie de acord să oprească desfăşurarea de teste de rachete, iar SUA să oprească desfăşurarea de exerciţii militare comune cu Coreea de Sud la graniţa Nordului.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Externe