Wess Mitchell: Moldova este pe prima linie de confruntare geopolitică. SUA va oferi mai mult suport

Andrian Candu şi Wess Mitchell
Andrian Candu şi Wess Mitchell (parlament.md)

La întrevederea cu preşedintele Parlamentului Republicii Moldova, Andrian Candu, asistentul Secretarului de Stat al SUA, Wess Mitchell a declarat că este impresionat ”de eforturile depuse de Moldova pentru promovarea reformelor” care, potrivit mai multor experţi moldoveni, ar fi doar pe hârtie.

Mai mult decât atât, oficialul american ar fi încurajat politicienii de la Chişinău să continue, specificând că ”SUA va acorda Moldovei întreg suportul pentru apropierea de Uniunea Europeană şi SUA”.

Potrivit oficialului american, Moldova este pe prima linie de confruntare geopolitică. ”Apreciem acţiunile întreprinse până acum de autorităţile din Republica Moldova şi vom oferi mai mult suport Moldovei şi regiunii Dvs”, a menţionat Mitchell.

La rândul său, Andrian Candu, mulţumind SUA pentru susţinere, a vorbit despre ”eforturile în comun cu societatea civilă, experţi şi partenerii străini de ajustare a legislaţiei media la standardele internaţionale care va asigura libertatea de expresie, independenţa presei şi protecţia consumatorilor de falsuri şi propagandă”.

Declaraţiile şefului Legislativului vin în dezacord cu cele ale experţilor media din Republica Moldova, potrivit cărora în special posturile de televiziune Publika TV, Prime TV, Canal 2 şi Canal 3, care aparţin liderului Partidului Democrat, Vlad Plahotniuc, care este şi naşul de cununie a lui Andrian Candu, au făcut uz de tehnici de manipulare şi au utilizat în buletinele de ştiri informaţii false, încălcând grav Codul Deontologic al Jurnalistului.

De asemenea, Andrian Candu a amintit despre conferinţa interparlamentară din martie curent, când Moldova, Georgia şi Ucraina s-au angajat să facă front comun în probleme privind securitatea şi în eforturile de integrare europeană.

Dar şi la acest capitol, potrivit analiştilor politici, Moldova s-a angajat pe jumătate. ”Ucraina şi Georgia declară în mod oficial, în Constituţie şi în legislaţie, Rusia ca agresoare şi teritoriile respective ca teritorii ocupate. Moldova declară Rusia ca mediatoare şi consimte să negocieze un statut special pentru teritoriul ocupat în prezenţa trupelor ruseşti înainte ca acestea să fie ipotetic retrase”, a explicat recent analistul politic Vladimir Socor.

Trilaterala Ucraina-Georgia-Moldova s-a încercat a fi înfiripată însă atâta timp cât Moldova este condusă de actuala guvernare, Moldova nu poate face parte din această trilaterală, consideră Socor.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Externe