Voiculescu: Victimele Mineriadei erau făcute "golani" şi "legionari". Acum avem "şobolani", "mişcări fasciste şi naziste"

Vlad Voiculescu
Vlad Voiculescu (Mihut Savu / Epoch Times Romania)

La 28 de ani de la Mineriadă, atunci când victimele erau făcute "golani" şi "legionari", figurile de prim rang ale partidului-succesor aruncă cu acelaşi tip de invective - "şobolani", "ong-uri dubioase", "mişcări fasciste şi naziste", a afirmat joi, pe pagina sa de socializare, fostul ministru al Sănătăţii Vlad Voiculescu.

"13-15 iunie 1990. Oficial, 6 morţi şi peste 700 de răniţi. Neoficial, Viorel Ene, preşedintele Asociaţiei Victimelor Mineriadelor, vorbeşte de peste 100 de morţi: 'Există documente, mărturii ale medicilor, ale oamenilor de la cimitirele Domneşti şi Străuleşti (unde au fost descoperite gropi comune cu zeci de trupuri îngropate în acea perioadă). Cu toate că am afirmat tot timpul că cifra reală a morţilor este de peste 100, nimeni nu ne-a contrazis până în prezent şi nu a existat nici o poziţie oficială împotrivă'. Peste 1000 de arestaţi. Majoritatea reţinerilor de persoane s-au făcut ilegal, fără emiterea unor mandate de arestare. Cei reţinuţi au fost duşi la două unităţi militare, la Măgurele şi Băneasa. Unii au fost eliberaţi după 2-9 zile, alţii după detenţii care au durat luni de zile. Mandate de arestare au fost emise doar pentru 165 de persoane", a declarat Vlad Voiculescu.

Fostul ministru a atas atenţia că, deşi au trecut 28 de ani de la evenimentele de atunci, încă nu s-a stabilit adevărul.

"Este cumplit cum, după 28 de ani, încă nu s-a stabilit adevărul. Mă întreb ce este în sufletul părinţilor acelor tineri de atunci, dacă mai trăiesc. Şi gândiţi-vă că la 28 de ani din acel moment, în care victimele erau făcute "golani" şi "legionari", figurile de prim rang ale partidului-succesor aruncă cu acelaşi tip de invective: "şobolani", "ong-uri dubioase", "mişcări fasciste şi naziste". În fiecare an în Bucureşti răsar tot felul de monumente făcute pe sume de ordinul milioanelor de euro. Niciodată unul care să comemoreze moartea acelor tineri, ucişi pentru ca ei credeau în libertate. Cum ar fi un monument al Martirilor Mineriadelor? Sigur, undeva pe acel monument ar trebui să apară şi numele partidului, al preşedintelui onorific şi altele...", a afirmat Vlad Voiculescu.

Tehnocratul a remarcat, indignat, că autorităţile nu au scos niciun cuvânt zilele acestea despre ceea ce s-a întâmplat atunci.

"În loc de asta, doamna Firea (înainte să bage capul la cutie) şi-a demonstrat ataşamentul pentru democraţie şi pentru libertate prin discursuri arţăgoase la mitingul de partid gândit să distrugă exact idealurile pentru care au murit acei tineri!", a conchis Vlad Voiculescu.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Interne