Vlad Voiculescu: Legea transplantului "legiferează ilegalitatea, imoralitatea, lipsă totală de reguli"

Vlad Voiculescu
Vlad Voiculescu (Mihut Savu / Epoch Times Romania)

La Ministerul Sănătăţii se află o lege a transplantului asemănătoare “legilor justiţiei”, o lege care legiferează ilegalitatea, imoralitatea, lipsă totală de reguli, a susţinut fostul ministru al Sănătăţii Vlad Voiculescu, într-un interviu acordat digi24.ro.

Comentând faptul că, în baza noii legi, "şeful echipei chirurgicale poate hotărî pe baza unor criterii neştiute "cine primeşte o inimă", Voiculescu a opinat că este inacceptabilca viaţa unui om să fie condiţionată.

"Înseamnă exact ceea ce vedem în Justiţie, înseamnă legiferarea ilegalităţii. Înseamnă legiferarea imoralităţii, a lipsei de reguli, a inacceptabilului. Este inacceptabil ca viaţa a mii de oameni să depindă de posibilitatea lor de a cotiza, de a oferi ceva la schimb, fie că este vorba de bani, de protecţie, fie că este vorba de o vedetă, de un om de afaceri, politician care poate să ofere ceva la schimb", a declarat Voiculescu.

Alocarea organelor trebuie făcută pe criterii foarte clare, aceste criterii sunt definite de Eurotransplant, a subliniat fostul ministru. Astfel, în toate ţările civilizate există un centru separat în care de cele mai multe ori nici nu lucrează medici, există funcţionari care au un sistem computerizat, în care sunt introduse de către medici criterii foarte clare. Criteriile trebuie să fie obiective - adică oricine le-ar aplica, aplicarea lor produce acelaşi rezultat; reproductibilă - aceeaşi operaţiune efectuată de mai multe ori în sistem dă acelaşi rezultat; valide - să aibă la bază criterii etice şi medicale, şi totul trebuie să fie transparent.

"Rolul statului nu este să ne spună: nu ne mai acuzaţi, nu este să spună că DNA-ul ne face să arătăm prost în străinătate... nu DNA-ul e de vină că există politicieni corupţi, la fel cum nu eu şi nu corpul de control şi nu Emanuel Ungureanu, procurorii sau presa sunt de vină că există corupţie şi toate aceste mizerii în transplant. Vinovaţii sunt cei ce le-au făcut nu cei ce le-au descoperit şi care încearcă să facă un pic de lumină.

Deci trebuie să fie criterii obiective, să fie o alocare reproductibilă, să fie valide şi să fie transparente - dacă aceste 4 criterii sunt respectate, atunci este o lege bună a transplantului.", a mai precizat fostul ministru.

Referitor la Eurotransplant, Vlad Voiculescu a subliniat ca România ar fi trebuit să facă de mult parte din această organizaţie şi a atras atenţia că pentru a fi primit într-un "club" select precum acesta, trebuie să te ridici la nivelul respectiv.

"Eurotransplant, organizaţie din care ar fi trebuit să facem parte de mult, este echivalentul UE în lumea transplantului. Vrei să fii într-un club select, să ţi se recunoască dreptul de a sta la masa celor mari, de a împărţi bucatele alese. Asta înseamnă că trebuie să respecţi nişte reguli şi să ajungi la nivelul respectiv. Dacă eşti nespălat pe mâini şi picioare şi nu ai bune maniere nu eşti primit la masa celor mari, la masa celor unde vrei să fii primit. Dacă înveţi însă bunele maniere, eşti primit la masa aceea. Şi asta ar trebui să ne propunem şi noi, să fim parte a unui club. Şi pentru asta trebuie să respectăm nişte reguli care sunt în interesul nostru, al cetăţenilor, nu neapărat al politicienilor. (...) Apartenenţa la un astfel de club nu este făcută pentru politicieni, nu este făcută pentru acei oameni care au coordonat transplanturile până acum, asta foloseşte oamenilor", a mai adăugat fostul ministru al Sănătăţii.

Reamintim că proiectul legii privind transplantul uman se regăseşte la rubrica "Acte normative în transparenţă" de pe site-ul Ministerului Sănătăţii şi a fost afişat din 6 octombrie 2017.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Societate, cultură