Vlad Filat a depus cerere la CEDO

Magistraţii ar fi admis multiple încălcări în cazul condamnării fostului premier al R. Moldova, de aceea reclamantul potrivit plângerii depuse, solicită CEDO constatarea încălcării unui şir de articole prevăzute de Convenţie.
Fostul lider liberal-democrat, Vlad Filat
Fostul lider liberal-democrat, Vlad Filat (today.md)

Fostul premier, parlamentar şi lider PLDM, Vlad Filat a depus cerere la Curtea Europeană pentru Drepturile Omului (CEDO). Decizia de a se adresa instanţei internaţionale ar fi fost luată de fostul politician în contextul în care judecătorii din Republica Moldova ar fi emis o hotărâre de condamnare ilegală.

Potrivit cererii, Vlad Filat a invocat că, pe parcursul procesului de judecată, i-au fost intenţionat lezate mai multe drepturi garantate de Convenţia pentru apărarea Drepturilor Omului şi a Libertăţilor fundamentale.

Dreptul la un proces echitabil a fost invocat de către fostul premier, punctând abaterea de la principiul publicităţii şedinţelor de judecată, refuzul în admiterea majorităţii cererilor de audiere a martorilor şi de efectuare a expertizei de specialitate fără vreo motivare concretă. Nu a fost respectat principiul egalităţii de arme în raport cu acuzarea, iar magistraţii care l-au judecat nu au prezentat garanţii de imparţialitate.

„Am fost victima unui proces desfăşurat în condiţii obscure, de clandestinitate, fiindu-mi interzis dreptul de a comunica cu mass media.... Nu a fost prezentat niciun element din care să rezulte că judecata mea în condiţii de publicitate ar afecta interesul justiţiei”, menţionează reclamantul în plângere.

Dreptul la respectarea vieţii private şi de familie a fost încălcat în opinia lui Filat, prin faptul că au fost divulgate intenţionat în presă anumite acte din dosar iar în tot cursul procesului penal, a apărut încătuşat şi înconjurat excesiv de mascaţi. Acest lucru ar fi indus opiniei publice ideea vinovăţiei sale. Astfel, fiindu-i afectată nu doar viaţa privată, ci şi imaginea publică.

Reclamantul notează şi despre ţinerea sa în arest preventiv pe toată durata procesului, fără probarea vreunui risc real al faptului că urmărirea şi judecarea se pot desfăşura doar în condiţii de detenţie. Scopul menţinerii arestului preventiv până la finalul procesului fiind înlăturarea sa din spaţiul public şi politic.

Reprezentantul lui Vlad Filat la Curtea Europeană, avocatul Igor Popa este convins că CEDO va condamna R. Moldova, va obliga instanţele naţionale să revizuiască dosarul lui Vlad Filat şi să îl restabilească în drepturi. ”Este regretabil faptul că Vlad Filat nu a avut parte de un proces transparent, iar instanţele de judecată din Republica Moldova au admis ilegalităţi pe bandă rulantă. Cei care au comis ilegalităţi în instrumentarea acestui dosar vor purta răspundere pentru faptele lor.”

Menţionăm că Vlad Filat a fost condamnat la 9 ani de închisoare, iar în anul 2015, acesta a mai depus o plângere la CEDO care vizează încălcarea condiţiilor de detenţie din Penitenciarul 13, reţinerea şi arestarea ilegală.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Externe