Vlad Alexandrescu ne pune în faţă oglinda trecutului: Suntem într-un moment de cumpănă!

În 47, la putere veneau comuniştii ajutaţi de un fals partid liberal. Acum la putere avem PSD ajutat de ALDE. Istoria nu se repetă însă aidoma. Acum nu mai avem ameninţarea unei armate sovietice pe teritoriul nostru şi putem să ne alegem singuri viitorul, arată Vlad Alexandrescu.
Vlad Alexandrescu
Vlad Alexandrescu (Facebook, Vlad Alexandrescu)

În ciuda dovezilor, refuzăm mereu să înţelegem că istoria tinde să se repete. Mai mult sau mai puţin în forme asemănătoare, atrage atenţia, pe Facebook, senatorul USR Vlad Alexandrescu, care ne readuce în memorie vremea când, veniţi la putere comuniştii şi aliaţii lor (printre care un fals partid pretins liberal) puneau pumnul în gura opoziţiei şi făceau din democraţie o amintire. Cam ceea ce se întâmplă şi acum.

Suntem acum în aceeaşi situaţie ca atunci? Nu, opinează senatorul, care atrage atenţia că suntem însă într-un moment de cumpănă şi depinde de noi să acţionăm prompt şi corect.

"În ciuda dovezilor, refuzăm mereu să înţelegem că istoria tinde să se repete. Mai mult sau mai puţin în forme asemănătoare.

Să aruncăm o privire la ce se întâmpla în 1947, în România: Comuniştii şi aliaţii lor (printre care un fals partid pretins liberal) câştigau alegerile în România. Îşi încep guvernarea cu măsuri şi promisiuni de progresism social, de creştere a prosperităţii şi de democratizare a ţării. Puţini ştiau că ceea ce partidul dă cu o mână, ia cu două înapoi.

Sprijinul şi contactul cu statele occidentale sunt rupte defintiv. Modelul vestic al democraţiei liberale devine doar o frumoasă amintire în mintea câtorva şi un sistem de asuprire a românilor în propaganda puterii. Rând pe rând, opoziţia este redusă la tăcere. Fie propriu-zis prin metoda pumnului în gură, fie prin ameninţări subtile de îndepărtare.

În câţiva ani, am trecut de la speranţa unui viitor mai bun la conştientizarea dezastrului iminent. Democraţia noastră, fragilă şi necoaptă cum era ea, lăsa loc unui regim autoritar bine instalat în fiecare instituţie, de la cel mai mic funcţionar speriat pentru soarta şi familia lui, până la toate funcţiile din guvern.

Exact acum 70 de ani, pe 30 decembrie 1947, Regele Mihai este forţat să abdice şi să plece în exil, odată cu ultimele speranţe ale unei opoziţii tot mai asuprite. Se repetă oare întotdeauna istoria? Nu. Suntem astăzi în aceeaşi situaţie fără de ieşire? Nu.

Dar suntem într-un moment de cumpănă. Democraţia noastră din ultimii 28 de ani, deficitară cum a fost, rămâne totuşi o perioadă în care s-au întâmplat lucruri bune. Am cunoscut libertatea de a spune ce dorim, de a evada oriunde în lume, de a încerca să ne îndeplinim visele şi o doză de libertate. O doză mică, poate, dar o gură de aer vitală după 45 de ani de sufocare.

Internetul liber şi neutru ne ajută să ne comunicăm nestânjenit ideile. Avem o conştiinţă civică şi politică mult mai dezvoltată acum şi suntem mult mai mulţi de partea bună a baricadei. Am dezvoltat un reflex sănătos împotriva autoritarismului şi putem să-i ţinem piept.

Nu, istoria nu se repetă întotdeauna, dar depinde de noi să acţionăm prompt şi corect. Nu mai avem ameninţarea unei armate sovietice pe teritoriul nostru, şi nu cred că ne mai putem găsi scuze acum. Viitorul ni-l decidem noi, prin deciziile pe care le luăm în fiecare zi, fie capitulând din confortul statului în casă, fie în stradă, în parlament şi oriunde putem face ceva.

Să facem din 2018 anul în care drepturile omului şi democraţia românească să fie mai puternice ca niciodată!", scrie pe Facebook fostul ministru al Culturii.