Vizita vicepremierului Chinei dă "statul de drept" peste cap. Un practicant Falun Gong luat cu forţa din faţa Guvernului în timp ce era intervievat (Video)

Jandarmii smulg din faţa camerei practicantul Falun Gong pe care îl mai ridicaseră încă o data cu 5 ore în urmă.
Jandarmii smulg din faţa camerei practicantul Falun Gong pe care îl mai ridicaseră încă o data cu 5 ore în urmă. (Horoiu Eugen / Epoch Times Romania)
Se încarcă player-ul...

Material video pe pagina originală Epoch Times România.

Reporterii Epoch Times România au fost joi martorii unui abuz greu de imaginat într-un stat de drept. Un tânăr pe care echipa noastră îl intervieva în faţa clădirii Guvernului din Piaţa Victoriei a fost luat cu forţa în această după-amiază, în jurul orei 15:00, de către jandarmi şi urcat în dubă.

Deşi i-am întrebat pe jandarmi pentru ce motiv îl ridică pe cel pe care îl intervievam, nu am primit niciun răspuns. Ni s-a cerut sec să luăm legătura cu purtătorul de cuvânt al Jandarmeriei şi atât. Tânărul luat chiar de sub ochii noştri de către jandarmi, pe nume Vlad Negrilă, a fost tratat cu agresivitate, şi la fel şi echipa noastră, căreia i s-a cerut să plece de lângă Guvern, deşi filmarea avea loc pe spaţiul public.

Vlad Negrilă este un practicant Falun Gong - o străveche practică spirituală originară din China. În această dimineaţă Vlad a mai fost luat o dată pe sus de jandarmi, pentru INTENŢIA de a protesta paşnic faţă de primirea, la Guvern, a delegaţiei chineze conduse de vicepremierul Zhang Gaoli, membru al Biroului Politic Central al Comitetului Permanent al Partidului Comunist Chinez.

Prim-vicepremierul Zhang Gaoli este un apropiat al fostului preşedinte chinez Jiang Zemin (pe numele căruia a fost oficial emis mandat de arestare în Spania în februarie 2014) şi a participat activ în persecutarea practicanţilor Falun Gong, fiind suspectat de genocid, tortură, şi crime împotriva umanităţii. Din cauza faptelor sale, Zhang Gaoli se află acum sub investigaţia WOIPFG (www.upholdjustice.org/node/256).

Revenind la Vlad Negrilă şi la prima sa ridicare de către jandarmi din această dimineaţă, acesta nici măcar nu apucase să protesteze, când, conform declaraţiei sale, pe care o redăm mai jos, a fost înconjurat de forţele de ordine, urcat în dubă, ameninţat, inclusiv că i se poate rupe braţul în trei bucăţi, după care i s-a cerut să semneze un "avertisment".

Uimit de brutalitatea cu care a fost tratat de autorităţi, în condiţiile în care nu făcuse nimic - protestul său ar fi constat în a întinde două bannere prin care se atrăgea atenţia asupra persecuţiei din China - Vlad Negrilă s-a adresat redacţiei noastre.

Interviul pe care i l-am luat lângă Guvern s-a sfârşit însă prin ridicarea sa, pentru a doua oară, de către jandarmi şi prin alungarea reporterilor noştri. L-am contactat pe purtătorul de cuvânt al instituţiei, Georgian Enache, iar domnia să ne-a comunicat că Vlad Negrilă a fost ridicat deoarece a revenit lângă Palatul Victoria unde "a luat parte la o manifestare publică neautorizată", în ciuda faptului că primise un avertisment.

Ni s-a comunicat că Vlad Negrilă a fost amendat cu suma de 500 de lei, pentru "participarea la adunări publice nedeclarate sau interzise şi urmate de refuzul părăsirii locurilor de desfăşurare a acestora, la avertizările şi somaţiile organelor de ordine făcute potrivit legii", conform art. 26, aliniatul d) din legea 60/1991.

Precizăm că tânărul revenise la locul faptei pentru a fi intervievat (la cererea redacţiei noastre) şi nu desfăşura vreo acţiune "subversivă." În ceea ce priveşte participarea lui Vlad Negrilă la "manifestări neautorizate", acuzaţia e cel puţin bizară. Art. 3 din legea 60 stipulează clar că "Nu trebuie declarate, în prealabil, adunările publice al căror scop îl constituie manifestările cultural-artistice, sportive, religioase, comemorative, cele ocazionate de vizite oficiale ori care se desfăşoară în incinta sediilor ori imobilelor persoanelor juridice de interes public sau privat."

Redăm în continuare declaraţia pe care Vlad Negrilă a trimis-o redacţiei noastre, relatând cum a fost ridicat în această dimineaţă din faţă de la Guvern:

"În jurul orei 10:00, am traversat trecerea de pietoni având în mână două bannere strânse sul, am vrut să sprijin de gard unul dintre ele pentru că nu puteam să le întind pe amândouă. Imediat, un domn mai plinuţ cu o cămaşă albă, pantaloni albi, pantofi maro şi părul grizonat, a strigat la mine: "Hei, ce faci acolo! Pleacă de lângă gard!" Am spus: "Ok, plec, scuze." Apoi după câteva momente a spus ceva de genul: "Uite-l acolo, luaţi-l!".

În câteva clipe m-am trezit cu încă 2-3 cetăţeni îmbrăcaţi în civil în jurul meu şi până să-mi dau seama ce se întâmplă, am spus: "Ce s-a întâmplat? Fac ceva ilegal?" M-am trezit cu un jandarm lângă mine care m-a apucat agresiv de braţul stâng şi mi-a spus trăgându-mă forţat: "Vino cu mine, tu vii cu mine!". Degeaba am tot întrebat: "Ce se întâmplă, am făcut ceva ilegal?". Nimic... tot ce primeam: "Tu vii cu mine la maşină şi mergem la secţie".

Am ajuns în dubă şi tot întrebam: "Ce am făcut? Am făcut ceva ilegal?". Nimeni nu-mi răspundea doar ascultau şi mă duceau cu vorba. M-au legitimat, au notat ce scria pe bannere, apoi am ajuns într-un punct mort. Nimeni nu făcea nimic şi doar mă ţineau în dubă. Se părea că nu le păsa că apără un torţionar chinez care este suspectat că a contribuit într-o persecuţie brutală împotriva unor oameni nevinovaţi.

La un moment dat uşa glisantă a dubei era pe jumătate deschisă şi le-am spus că ies afară pentru că mă reţin ilegal. În momentul acela au început să-mi vorbească pe un ton foarte serios să stau cuminte.

Când am vrut să ies, locotenentul Nutescu Daniel a pus mâna în pieptul meu aproape de gât şi a vrut să mă forţeze înăuntru. Le-am repetat că vreau să ies pentru că mă reţin ilegal şi atunci locotenentul Nutescu Daniel s-a împins cu forţa către mine şi pur si simplu m-a îndesat înapoi în maşină. El şi cu un coleg de-al său m-au forţat înapoi în maşină. Toate agresiunea a fost însoţită de înjurături din partea şoferului, probabil de intimidare.

Colegul său, mai în glumă mai în serios, a început să-mi spună că el poate să rupă o mână în trei bucăţi şi insista să-i dau mâna să-mi arate. Apoi a vrut să-mi demonstreze pe un deget.

După mai mult timp de discuţii despre nimic în care pur si simplu nu-mi puteau dovedi ce am făcut greşit, a sosit Căpitanul Dumitru Cristian Ion Alexandru împreună cu alţi jandarmi şi au tot încercat să mă facă să semnez un avertisment prin care să recunosc că ceea ce am făcut este greşit. Am refuzat categoric! Am desfăcut bannerele cu un jandarm şi am fost filmat de doi cetăţeni în timp ce am explicat toate istoria persecuţiei. Când au văzut că nu răspund insistenţelor de a semna, mi-au dat drumul în final."

Vom reveni cu mai multe informaţii pe acest subiect.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

alte articole din secțiunea Interne