Vizita Regelui saudit la Moscova dă roade: ţiţeiul sare la 56$ după ce Riadul taie exporturile

Regele saudit Salman bin Abdulaziz al Saud
Regele saudit Salman bin Abdulaziz al Saud (Getty Images)

Ţiţeiul a sărit marţi la 56 de dolari barilul, după ce Arabia Saudită a tăiat exporturile în noiembrie, în mijlocul comentariilor ţărilor OPEC despre faptul că piaţa se rebalansează după anii de supra-producţie.

Cu toate acestea, măsura pare mai mult politică decât economică: Arabia Saudită are nevoie de bani, acum mai mult ca oricând, după un război îndelungat şi pierdut cu Iranul, prin terţi, în Yemen, şi după achiziţiile de arme – atât de la SUA – cât, mai nou, de la Moscova.

Pe de altă parte, săptămâna trecută Regele saudit a efectuat o vizită la Moscova, unde s-au discutat lucruri importante.

Gestul nu este lipsit de însemnătate majoră: SUA este pe cale să piardă şi urma de control pe care o mai avea în Orientul Mijlociu, iar liderii ţărilor arabe încep, pe rând, să ia calea Moscovei – adevăratul câştigător al războiului sirian.

Moscova, pe de altă parte, sprijinită de semiluna şiită – Iran, Siria, Hezbollah, şi, mai nou, de Turcia, este în poziţia de a cere lucruri – iar cel mai mult o doare realitatea sa economică, vătămată de anii în care barilul a fost ţinut jos, în principal din cauza Arabiei Saudite, care a inundat piaţa cu petrol, pentru a veni în ajutorul aliaţilor săi tradiţionali – SUA.

Aşa că vizita lui Salman bin Abdulaziz la Moscova marchează nu numai sfârşitul unei ere de dominaţie a Americii în lumea arabă, ci şi o cotitură geopolitică majoră.