Vizita delegaţiei FMI în România începe cu discuţii la BNR

Şeful misiunii  Fondul Monetar Internaţional (FMI) în România, Andrea Schaechter.
Şeful misiunii Fondul Monetar Internaţional (FMI) în România, Andrea Schaechter. (Epoch Times România)

Reprezentanţii delegaţiei FMI se află la BNR, printre temele discutate cu guvernatorul Mugur Isărescu numărându-se legea insolvenţei personale şi conversia creditelor în franci elveţieni, relatează stirileprotv.ro. Reprezentanţii fondului au ajuns marţi în România pentru consultări şi a treia evaluare a acordului stand-by cu România, aprobat în septembrie 2013.

Reamintim că anterior sosirii în România, Fondul Monetar Internaţional a adresat o scrisoare Parlamentului României, Ministrului Justiţiei şi Băncii Naţionale, exprimându-şi îngrijorarea faţă de o eventuală adoptare a legii insolvenţei persoanelor fizice (pe care politicienii români se grăbesc s-o adopte de când cu criza francului elveţian) fără un studiu de impact adecvat şi fără consultarea asociaţiilor implicate.

"FMI susţine eforturile autorităţilor de a promova o legislaţie în domeniu, dar suntem profund îngrijoraţi că adoptarea legii insolvenţei fără un studiu de impact adecvat, fără consultarea asociaţiilor implicate, ar putea să nu îşi atingă obiectivele. Dacă nu este planificată cu atenţie, bine structurată şi bine implementată, o astfel de lege poate avea un impact negativ pe piaţa financiară", se arată în scrisoarea transmisă de FMI ministrului Justiţiei, Robert Cazanciuc, guvernatorului Băncii Naţionale, Mugur Isărescu, şi preşedintelui Comisiei juridice din Camera Deputaţilor, Bogdan Ciucă.

"O lege a falimentului personal eficientă reprezintă o componentă importantă a sistemului modern de insolvenţă şi sprijinim eforturile autorităţilor de a realiza o legislaţie în acest domeniu. Suntem, totuşi, profund îngrijoraţi de faptul că adoptarea unei legi a falimentului personal fără un studiu de impact adecvat, fără consultarea părţilor interesate şi fără un sprijin instituţional adecvat nu-şi va atinge obiectivele", mai precizează Fondul în scrisoare.

"Încurajăm autorităţile să se inspire din experienţa ţărilor, mai ales a ţărilor din zona UE. Dorim să ne exprimăm temerea cu privirea la iniţiativele legislative discutate de parlament care urmăresc conversia din monedă străină în lei a împrumuturilor folosind cursul istoric, iar acest lucru ar putea supune riscului stabilitatea financiară a sistemului", mai adaugă FMI.

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, dând un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook