Victor Ponta: România poate deveni un lider regional în cibersecuritate [video]

Andrei Pricopie
11.05.2015

alte articole

Victor Ponta (Epoch Times România)
Andrei Pricopie
11.05.2015
Se încarcă player-ul...

Prezent luni la "Summitul Regional pentru Securitate Cibernetică & Misiunea Economică a SUA" care are loc la Palatul Parlamentului, premierul Victor Ponta a declarat că cibersecuritatea priveşte viaţa de zi cu zi a fiecărei ţări, a fiecărui cetăţean din ţările noastre, iar România are potenţial să devină un lider regional în acest domeniu.

La eveniment a participat adjunctul Secretarului pentru Comerţ din cadrul Departamentului comerţului din SUA, Bruce Andrews, care a adus cu el 20 dintre cele mai mari companii de cibersecuritate din SUA care, alături de companiile române, vor colabora pentru atingerea obiectivelor de securitate şi economice.

"Relaţiile politice, militare, economice dintre SUA şi România, absolut toate, fără niciun fel de excepţie, depind de capacitatea noastră de a asigura tehnologiile privind comunicaţia, folosirea datelor, softurile să fie tehnologii sigure şi capacitatea noastră de a rezista la ceea ce în acest moment este cu siguranţă cel mai dificil şi mai complicat război pe care îl avem de dat şi anume de a ne proteja în ceea ce priveşte datele şi tehnologia de comunicaţii.

Cybersecurity priveşte viaţa de zi cu zi a fiecărei ţări şi a fiecărui cetăţean şi când spun de zi cu zi, mă refer 24 de ore pe zi, 7 zile din 7, atunci când orice fel de sistem, fie el militar, fie civil, fie de bussines se află cu adevărat sub ameninţarea unor atacuri, sub ameninţarea unor proceduri ilegale, pe care noi cei prezenţi aici trebuie să ştim să le prevenim, să le contracarăm şi să le limităm pagubele atunci când acestea se realizează", a declarat Victor Ponta.

Premierul a explicat că nimeni nu îşi mai poate imagina societatea fără securitatea comunicaţiilor şi tehnologiei informaţiei pentru că toţi depindem zi de zi, ceas de ceas, motiv pentru care atenţia pe care o acordă România parteneriatul cu SUA în acest sector este "binevenită şi este extrem de necesară".

"Pentru România este o mare oportunitate de a dezvolta acest domeniu împreună cu Statele Unite, cu siguranţă ţara cea mai avansată în acest domeniu cybersecurity şi să dovedim că putem fi, nu numai pe plan naţional, dar pe plan regional, un lider în acest domeniu atât de special şi atât de important. Suntem şi putem fi în continuare un lider în primul rând pentru că România are o bogăţie naturală imposibil de contestat sau imposibil de construit în alt fel", a continuat premierul Ponta.

Bogăţia naturală la care face referire şeful Executivului este tocmai capacitatea, în special a tinerilor români care lucrează în acest domeniu, de a reuşi atât în instituţii publice cât şi în companii private să fie creativi, să creeze, să anticipeze şi să fie eficienţi "în ceea ce înseamnă o lume atât de deschisă şi atât de fragilă."

"Pe baza acestei bogăţii naturale, pe baza colaborării pe care o avem la nivel politic, instituţional dar şi la nivelul afacerilor private, parteneriatul între SUA şi România s-a dezvoltat deja şi trebuie să se dezvolte în continuare în acest domeniu. România are un potenţial uriaş, încă cu largi perspective pentru viitor", a adăugat primul ministru.

În opinia lui victor Ponta, România are resursele nu doar pentru a-şi apăra proprii cetăţeni, ci şi pentru a exercita un rol regional care ne-a fost încredinţat, atât din punct de vedere militar, cât şi din punct de vedere civil şi instituţional.

"Putem să dezvoltăm cu reprezentanţii companiilor care fac parte din delegaţia care ne vizitează un parteneriat privat care va beneficia prin creare de locuri de muncă, prin creare de noi tehnologii, prin capacitatea de a fi cu un pas înaintea celor care folosesc lumea virtuală pentru scopuri ilegale, ilicite,sau care pun în pericol instituţiile şi democraţia din România şi din regiune. Şansa de a colabora şi de a fi împreună cu liderul mondial în domeniu, guvernul SUA şi companiile SUA, este o şansă uriaşă pe care vrem să o folosim la maxim. Împreună putem să construim o lume mai sigură şi un cadru în care dezvoltarea noastră de securitate, dar şi dezvoltarea noastră economică să nu trăiască în fiecare secundă sub pericolul unui atac cibernetic", este de părere premierul.

În această regiune complicată în care ducem mai multe războaie în acelaşi timp, premierul susţine că România reprezintă un bastion de securitate de stabilitate, de predictibilitate. Războaiele la care face referire nu sunt însă convenţionale, precum cel din estul Ucrainei şi în alte zone, ci războaie la fel de dificile – în primul rând un război pe energie.

"Spuneam de multe ori că principala armă a Federaţiei Ruse în acest război nu o reprezintă avioanele, sau tancurile, sau rachetele, ci o reprezintă gazul şi energia cu care pot şantaja regiunea şi Europa. În acelaşi timp însă în fiecare minut, în fiecare secundă, există atacuri asupra sistemelor de date, asupra sistemelor de tehnologie avansate de comunicaţii pe care nişte oameni despre care nu se scrie în presă, nu îi vedeţi niciodată la televizor, îşi desfăşoară activitatea şi reuşesc să le blocheze oferindu-ne nouă capacitatea de a folosi şi internetul şi televiziunea şi sistemul de control al transporturilor aeriene asu feroviare şi tot ceea ce ţine viaţa de zi cu zi. Vreau să le mulţumesc acestor eroi necunoscuţi care stau în spatele unui monitor", a concluzionat Victor Ponta.

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, dând un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor