Victor Orban câştigă în popularitate pe seama politicii anti-refugiaţi

Viktor Orban
Viktor Orban (THIERRY CHARLIER/AFP/Getty Images)

În ciuda dezgustului manifestat de Bruxelles faţă de premierul maghiar Viktor Orban, acesta câştigă popularitate în sondaje cu doar o săptămână înaintea alegerilor parlamentare.

Orban a reuşit să atingă o coardă sensibilă a cetăţenilor maghiari, avertizând asupra unei viitoare prezumtive societăţi distopice, care doreşte diluarea culturii tradiţionale şi a identităţii naţionale şi profitând de sentimentul de respingere a refugiaţilor manifestat de maghiari.

Orban susţine că guvernul său naţionalist se luptă cu forţele internaţionale care sunt hotărâte să "demonteze" Ungaria, adresându-se susţinătorilor săi la un miting cu avertismentul că "Europa este invadată".

"Bruxellesul nu apără Europa şi nu opreşte imigraţia. . . Doreşte să dilueze populaţia Europei şi să o înlocuiască, să ne dilueze cultura, modul nostru de viaţă şi tot ceea ce ne separă şi care-i distinge pe europeni de celelalte popoare ale lumii".

Orban este acuzat de muşamalizare a unor scandaluri legate de corupţie, când este vorba despre politica sa internă, în timp ce generează rupturi cu UE încercând să construiască "democraţia neliberală".

În ciuda criticilor săi, sondajele sugerează deja că Orban va câştiga o majoritate parlamentară confortabilă pentru partidul său naţionalist-conservator Fidesz.

Fidesz beneficiază de condiţii economice ascendente şi opoziţie împărţită, ceea ce explică în parte popularitatea sa.

Produsul intern din Ungaria a crescut cu 4% anul trecut, iar şomajul a scăzut la doar 3,8%.

Fidesz este popular cu alegătorii cu venituri mai mari după introducerea unui impozit unic.

Cel mai mare sprijin al lui Orban vine din poziţia sa faţă de politica privind imigraţia.

Orban a propus să întărească graniţa folosind un gard de sârmă ghimpată de-a lungul graniţei Ungariei.