Victime civile în timpul exerciţiului Zapad? Kremlinul reacţionează

Armata rusă a respins rapoartele media potrivit cărora un elicopter ar fi deschis focul asupra civililor în timpul exerciţiului militar Zapad, care are loc printre altele şi în apropiere de St. Petersburg. Unele materiale video păreau să arate cum elicopterul trage asupra spectatorilor.
Scenă din timpul exercitiului militar ruso-belarus Zapad, poligonul Asipovichi din Belarus, 18 septembrie 2017.
Scenă din timpul exercitiului militar ruso-belarus Zapad, poligonul Asipovichi din Belarus, 18 septembrie 2017. (Brendan Hoffman/Getty Images)

Într-o declaraţie citată marţi de agenţia rusă de ştiri TASS, Districtul Militar Vestic al Rusiei a precizat că rapoartele care susţin că mai multe persoane au fost rănite într-un atac armat accidental cu un elicopter la exerciţiul Zapad 2017 sunt complet false.

“Nu a existat niciun incident care să implice aviaţia armatei în timpul unui episod din 18 septembrie al exerciţiului strategic Zapad-2017”, potrivit declaraţiei.

Declaraţia armatei ruse a fost făcută publică după ce pe reţelele sociale au apărut imagini care aparent arată cum un elicopter Ka-52 lansează cel puţin o rachetă înspre o mulţime de automobile parcate şi asupra mulţimii de spectatori în timpul unui scenariu al exerciţiului militar ruso-belarus Zapad care s-a desfăşurat pe poligonul Lujski din vestul Rusiei. Un al doilea material video, realizat în acelaşi loc, arată secvenţe după acel incident, inclusiv geamuri sparte la unele automobile şi pagube provocate de şrapnel unui camion militar. Totuşi, niciunul dintre cele două materiale video nu poate fi verificat independent.

Rusia: “doar o provocare”

Un raport publicat de portalul de ştiri online 66.ru a precizat, de asemenea, că incidentul a avut loc duminică sau luni şi că două persoane au fost spitalizate cu răni serioase în urma loviturii – afirmaţii respinse şi de armata rusă.

“Sute de organizaţii media ruseşti şi străine, precum şi ataşaţi militari din peste 50 de ţări priveau exerciţiul”, se susţine în declaraţia armatei, potrivit TASS. “Toate zvonurile de pe reţelele sociale referitoare la rachetele care au lovit o mulţime de jurnalişti şi au provocat un număr mare de victime sunt fie o provocare deliberată, fie prostia personală a cuiva”.

În declaraţie se precizează că incidentul surprins în materialul video postat online a avut loc în timpul unui exerciţiu militar separat, anterior.

“Sistemul de ghidaj al elicopterului a luat în vizor ţinta nepotrivită din greşeală. O rachetă neghidată a lovit un camion. Nu era nimeni în el”, potrivit declaraţiei, care nu a specificat când a avut loc incidentul.

Manevre controversate

Exerciţiul Zapad, care a început în 14 septembrie, are loc în vestul Rusiei, în enclava rusă Kaliningrad şi în Belarus. Preşedintele rus Vladimir Putin a participat luni la exerciţiul militar în zona de pregătire Lujski, în apropierea graniţei cu Estonia.

Unii oficiali NATO au declarat că monitorizează îndeaproape ceea ce ei văd a fi teste efectuate de Rusia în legătură cu pregătirea sa şi pentru a purta un război împotriva Occidentului. Totuşi, Moscova a declarat că Zapad 2017 are un obiectiv pur defensiv şi urmăreşte să simuleze un răspuns la atacurile “extremiştilor” susţinuţi de forţe străine.

Exerciţiul implică între 12.700 şi 100.000 de soldaţi (în funcţie de versiunea cui este crezută, cea a Rusiei sau cea a NATO), 10 nave, 70 de avioane şi elicoptere, echipamente, 250 de tancuri, precum şi mortiere şi sisteme de lansare multiplă a rachetelor.

De asemenea, ca parte a manevrelor, Rusia a declarat că a testat cu succes o rachetă balistică ce este capabilă să transporte un focos nuclear.