Vicepreşedintele Comisiei Chineze de Reglementare a Pieţelor Financiare este investigat pentru corupţie

Fostul numar 2 al celui mai înalt organism chinez pentru reglementarea pieţelor financiare a fost îndepărtat din funcţie, o măsură despre care expertii cred că este preliminară celui de-al 19-lea Congres al Partidului din octombrie.
Yao Gang, fostul vicepreşedinte al Comisiei de Reglementare a Pieţei Valorilor Mobiliare din China
Yao Gang, fostul vicepreşedinte al Comisiei de Reglementare a Pieţei Valorilor Mobiliare din China (captură Foto)

Yao Gang, în vârstă de 55 de ani, a fost vizat în noiembrie 2015, la cinci luni după prăbuşirea pieţei financiare. El este unul dintre oficialii de cel mai înalt nivel pedepsit pentru presupusa manipulare a pieţei financiare.

La mijlocul lunii iunie 2015, piaţa financiară, care a înregistrat creşteri pe termen îndelungat, a pierdut aproape o treime din valoarea ei în doar trei săptămâni. Bursele din Shanghai şi Shenzhen au căzut cu peste 40% în timpul verii.

Procuratura a declarat că Yao a fost supus unor “măsuri coercitive”, fără însă a dezvălui alte detalii. Într-o declaraţie precedentă publicată de Comisia Centrală pentru Inspecţia Disciplinei - cea mai importantă agenţie anti-corupţie din China - Yao a fost acuzat că se “opune investigaţiei”, care ancheta “tulburarea ordinii pe piaţa de capital” precum şi de “sabotarea ideologiilor politice ale departamentului de reglementare a activităţii pe piaţa financiară”.

Yao a fost expulzat din Partid şi îndepărtat din funcţie la 20 iulie 2017. La 31 august, Procuratura Generală a Poporului a anunţat că Yao este investigat pentru primire de mită.

Regele OPI-urilor

Cunoscut ca “Regele OPI-urilor” (oferte publice iniţiale) în cadrul Comisiei de Reglementare a Pieţei Valorilor Mobiliare din China (CRVM), Yao a fost responsabil de ofertele publice de acţiuni de categoria A – acţiuni ale companiilor cu sediul în China continentală – începând cu 2002.

Yao s-a bucurat de o carieră îndelungată şi confortabilă în sectorul reglementării titlurilor de proprietate. A fost director adjunct în departamentul de administrare a contractelor futures în 1993 şi a ajuns la conducerea CRVM în calitate de director adjunct în 2008. În noiembrie 2015, el a fost investigat pe baza suspiciunii de “comitere de grave încălcări a disciplinei de Partid”, o expresie deseori folosită în China pentru anchetele legate de primirea şi acceptarea de mită.

Portalul de ştiri chinez Tencent a sugerat că Yao ar putea avea legături cu Ling Jihua,un fost consilier de top al precedentului lider al Chinei, Hu Jintao. Biroul CRVM condus de Yao a aprobat şase cereri de oferte publice ale fratelui fugar al lui Ling - Ling Wancheng, inclusiv o cerere pentru mai puţin cunoscuta companie LeTV.

Huijin Lifang Capital, o firmă privată controlată de Ling Wancheng, a obţinut 1,4 miliarde de yuani (225 milioane de dolari) de pe urma unei oferte publice iniţiale, potrivit Caixin. Ling Jihua a fost arestat pentru corupţie în iulie 2015 şi a fost condamnat ulterior la închisoare pe viaţă.

După căderea lui Yao în luna iulie 2017, unele organizaţii media chineze l-au criticat şi l-au numit “trădător al pieţei financiare” care a “complotat cu forţe interne şi străine pentru a submina piaţa chineză de acţiuni”. Ifeng, citând mass media din Hong Kong, a raportat că anumiţi oficiali de rang înalt din CRVM au transferat o cantitate mare de capital în Hong Kong şi Singapore în timpul operaţiunilor de salvare a pieţei. Cel puţin şapte asociaţi ai lui Yao din sistemul de reglementare a pieţei valorilor mobiliare au fost investigaţi, potrivit agenţiei chineze de ştiri de stat Xinhua.

Avertisment

În aceeaşi zi în care Yao a fost pus sub investigaţie, Beijingul a confirmat de asemenea data celui de-al 19-lea Congres al Partidului Comunist Chinez. Unii analişti au considerat că anunţarea celor două lucruri în aceeaşi zi a fost un indiciu subtil că actuala campanie anti-corupţie a preşedintelui chinez Xi Jinping s-ar putea concentra pe sectorul financiar.

“Cea mai mare temere a lui Xi este sectorul financiar care a sabotat în secret”, a notat comentatorul politic Tang Jingyuan pentru ziarul The Epoch Times. “Prin loviturile date magnaţilor şi pedepsirea "tigrilor" din sectorul financiar, precum Yao Gang, Xi Jinping trimite un avertisment acelor magnaţi şi grupurilor corupte care au încă puterea să-l provoace”.

“Toată lumea înţelege că economia este cel mai mare pilon de legitimitate al guvernului chinez să conducă poporul şi să câştige sprijinul acestuia”, a afirmat Chen Jieren, un comentator politic din Beijing, publicaţiei The New York Times într-un interviu din 2015.

Chen a precizat că declinul economiei chineze va exercita o presiune mai mare asupra conducerii comuniste. “Dacă economia se clatină, atunci puterea politică a Partidului Comunist Chinez se va confrunta cu provocări mai mari... şi administraţia lui Xi Jinping va fi criticată tot mai mult”.

Yao Gang este unul dintre cei cinci oficiali "disciplinaţi" în decursul lunii trecute în cadrul celei mai recente anchete de anti-corupţie desfăşurată în sectorul financiar al Chinei. Zhang Yujun, fost director adjunct al Comisiei de Reglementare a Pieţei Valorilor Mobiliare din China, şi Yang Jiacai, fost director adjunct al Comisiei Chineze de Reglementare a Sectorului Bancar au fost plasaţi sub investigaţie în 21 iulie şi, respectiv, 1 august.

China a înlăturat din funcţii peste 60 de oficiali şi manageri seniori aflaţi în sectorul financiar de când Xi Jinping a ajuns la putere în 2012, potrivit publicaţiei Beijing News.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Externe