Veşti proaste / Virusul Zika asociat cu sindromul Guillain-Barre

După ce virusul Zika a fost asociat cu microcefalia la bebeluşi, noile cercetări arată că situaţia este şi mai gravă: se pare că acest virus poate cauza şi sindromul neurologic Guillain-Barre. Totuşi, cercetătorii încă nu au obţinut o dovadă incontestabilă a acestei legături.
Virusul Zika este transmis în principal prin muşcăturile de ţânţari.
Virusul Zika este transmis în principal prin muşcăturile de ţânţari. (Captură Foto)

Noile cercetări asupra virusului Zika indică faptul că implicaţiile ar putea fi chiar mai grave decât s-a crezut iniţial, în condiţiile în care virusul ar putea fi asociat cu un sindrom neurologic care poate provoca paralizie şi probleme severe de respiraţie.

Un nou studiu, publicat în jurnalul medical The Lancet, a analizat mostrele de sânge de la 42 de persoane care au dezvoltat sindromul Guillain-Barre (GBS) în timpul unei epidemii de Zika în Polinezia Franceză în 2014. GBS face ca sistemul imunitar al pacientului să îi atace nervii şi poate duce în cele din urmă la paralizie şi incapacitatea de a respira corect. Cauza exactă a GBS nu este cunoscută, dar 60% dintre pacienţii cu GBS au dezvoltat boala la scurt timp după o infecţie virală sau bacteriană, a raportat Newsweek.

Cercetătorii au descoperit că subiecţii studiului lor au dezvoltat GBS aproximativ la 6 zile după ce au fost infectaţi cu Zika. De asemenea, ei au determinat faptul că ar putea exista un caz de GBS la fiecare 4.000 de oameni infectaţi cu Zika.

Totuşi, cercetătorii nu au reuşit să găsească o legătură moleculară care să dovedească cu certitudine că infecţia cu virusul Zika declanşează GBS.

Epidemia de Zika din America Latină a fost, de asemenea, asociată cu microcefalie – o boală prin care bebeluşii se nasc cu cranii micii şi creiere subdezvoltate. Doar în Brazilia au fost raportate peste 4.000 de cazuri în perioada octombrie 2015 – ianuarie 2016. În februarie, Organizaţia Mondială a Sănătăţii a catalogat această posibilă legătură între Zika şi microcefalie ca o “Urgenţă pentru Sănătatea Publică de Importanţă Internaţională”.

Zika se răspândeşte la oameni în mare parte prin înţepăturile ţânţarilor din specia Aedes, dar poate fi transmisă şi sexual. Aproximativ 80% dintre cei care au devenit infectaţi cu Zika nu au prezentat niciodată simptome, dar prezenţa virusului se poate manifesta prin febră, mâncărimi, durere în articulaţii sau ochi roşii.

Centrul american pentru Prevenirea şi Controlarea Bolilor avertizează că prevenirea este cea mai bună abordare pentru a evita infecţia cu virusul Zika atunci când oamenii călătoresc în ţări care au fost afectate. Pentru a preveni înţepăturile ţânţarilor, centrul recomandă aplicarea unor substanţe care resping ţânţarii şi care conţin DEET, să se poarte cămăşi cu mâneci lungi şi pantaloni lungi, sau să se evite locurile cu apă stătută unde ţânţarii pot trăi şi unde se pot înmulţi.