Venezuela: Maduro o ia după Lenin - azi, cenzura presei

Venezuela: Preşedintele Nicolas Maduro (s) şi fostul Preşedinte Hugo Chavez (1954-2013), în Caracas 8 October, 2013.
Venezuela: Preşedintele Nicolas Maduro (s) şi fostul Preşedinte Hugo Chavez (1954-2013), în Caracas 8 October, 2013. (JUAN BARRETO / AFP / Getty Images)

"Reporterii Fără Frontiere" condamnă recentul atac al preşedintelui Nicolas Maduro împotriva mijloacelor de informaţii.

Odată cu începerea sezonului de baseball, care în Venezuela este sport naţional, şi alegerea Miss Venezuela, vineri, în Caracas, începe circul: campania electorală pentru următoarele alegeri administrative programate pe 8 decembrie, în timp ce problemele venezuelenilor nu sunt luate în discuţie.

Penuria de produse alimentare şi nealimentare, preţurile care continuă să crească (vineri, Banca Centrală a ridicat rata anuală a inflaţiei la 49,4 %), violenţa şi corupţia sunt larg răspândite. Pentru a uita de "pâine" şi a se concentra pe "circul" electoral, fiecare pune în practică propria strategie. Opoziţia, care este din ce în ce mai puţin protejată de Stat (Statul este, de fapt, Guvernul), repetă în fiecare zi aceleaşi lucruri, precum că Nicolas Maduro nu ar fi "doar venezuelan" ci "de asemenea columbian" şi, prin urmare, nu poate rămâne la Palatul Miraflores.

În acest context, preşedintele s-a dezlănţuit împotriva presei acuzând-o că nu este aliniată la "procesul revoluţionar". Trebuie reamintit că preşedintele a fost ales cu foarte puţine voturi la 14 aprilie şi din acest motiv opoziţia va merge în zilele următoare la ONU pentru a denunţa presupusa fraudare a acestui vot.

Vineri, într-o emisiune în direct a unui post TV, Maduro a criticat grupul Bloque de Armas, proprietar al ziarului "2001", numindu-i pe proprietarii ziarului "infractori, paraziti burghezi, hoţi". Maduro a folosit cuvintele mai grele după apariţia unui articol în ziar, care l-a făcut să devină extrem de furios.

Despre ce era vorba în articol? Pe scurt, "şoferii se plâng de lipsa benziei de 91 de octane", că "distribuitorii primesc mai puţin de jumătate din combustibil comparativ cu ultimii trei ani" şi că "cei care doresc să-şi umple rezervorul sunt obligaţi să stea la cozi care pot dura până la două ore".

Pentru o ţară aflată în primele zece ţări exportatoare de petrol, criza de carburant a Venezuelei este halucinantă. Cu ani în urmă Venezuela era a cincea economie a Americii de Sud, însă după ani de naţionalizări şi implementare a economiei socialiste, ţara se confruntă cu o corupţie generală, pene electrice şi penurie de carburant, o economie în cădere liberă şi o inflaţie galopantă.

Aceasta a fost prea mult pentru Maduro. "Destul", a strigat preşedintele, care a cerut justiţiei să ia măsuri cât mai repede posibil, chiar şi cu riscul de a "impune pedeapsa cea mai severă". Inutil să spunem că, la numai câteva ore după aceea, procurorul general al Republicii, Luisa Ortega Díaz, a deschis o anchetă împotriva ziarului "2001".

Pentru o ţară aflată în primele zece ţări exportatoare de petrol, criza de carburant a Venezuelei este halucinantă. Cu ani în urmă Venezuela era a cincea economie a Americii de Sud, însă după ani de naţionalizări şi implementare a economiei socialiste, ţara se confruntă cu o corupţie generală, pene electrice şi penurie de carburant, o economie în cădere liberă şi o inflaţie galopantă.

Având în vedere că s-a înfiinţat cu câteva zile în urmă o nouă entitate numită Cesppa, Centro de Estratégico de Seguridad y Proteccion de la Patria - prin decretul dat de Maduro - ceea ce s-a întâmplat este chiar mai grav pentru libertatea presei.

Cesspa este condusă de un general de încredere al lui Maduro, care, atunci când va dori, va putea cataloga drept "confidenţială, secretă sau restricţionată orice informaţie, fapt sau circumstanţă considerate strategice pentru securitatea naţională, cu scopul de a preveni şi a neutraliza potenţialele ameninţări ale duşmanilor interni şi externi". Hugo Chavez crease şi el ceva similar, numită Cesna.

În opinia analiştilor independenţi, decretul de instituire a Cesppa este începutul cenzurii de stat în Venezuela, iar atitudinea manifestată faţă de ziarul "2001" o dovedeşte din plin.

Anterior, "Reporterii Fără Frontiere" au condamnat atacul guvernului împotriva informaţiilor. "Despre ce se mai poate vorbi în public fără a risca veşnica acuză de destabilizare a ţării? (....) Dacă legea privind mass-media a pus deja obstacole majore în calea libertăţii presei, acest decret acţionează direct împotriva dreptului de informaţie liberă, inclus în Constituţia Venezuelei" a declarat RFF.

Două asociaţii de presă venezuelene au precizat deja că vor face apel la Curtea Supremă de Justiţie pentru a declara decretul neconstituţional, dar, potrivit RFF, speranţele sunt slabe deoarece "foarte rar Curtea Supremă se opune guvernului".