Venezuela: Lider al opoziţiei asasinat după ce 1,8 milioane de oameni au semnat o petiţie pentru înlăturarea lui Maduro

Venezuela continuă să se confrunte cu o situaţie politică şi economică tensionată. După ce aproape 2 milioane de oameni au semnat o petiţie pentru alungarea de la putere a preşedintelui Maduro, un lider al opoziţiei a fost asasinat la scurt timp.
Preşedintele Venezuelei, Nicolas Maduro.
Preşedintele Venezuelei, Nicolas Maduro. (LEO RAMIREZ / AFP / Getty Images)

Situaţia din Venezuela s-a apropiat cu încă un pas de "paradisul" comunist. În condiţiile în care preşedintele Nicolas Maduro se agăţă de putere - folosindu-se de sprijinul din partea armatei - în mijlocul unor tulburări sociale tot mai intense, FoxNews Latino raportează că German Mavare, liderul partidului din opoziţie UNT, a fost omorât vineri prin împuşcare în cap în statul vestic Lara.

În mai puţin de o săptămână, peste 1,8 milioane de venezueleni au semnat o petiţie privind organizarea unui referendum pentru înlăturarea preşedintelui Nicolas Maduro de la putere. Necesarul de semnături era 200.000.

Opoziţia a susţinut într-o declaraţie că a livrat semnăturile luni dimineaţa în 80 de cutii sigilate, fără să anunţe mass media pentru a evita potenţiale ciocniri violente cu susţinătorii lui Maduro.

Alungarea de la putere a lui Maduro nu va fi o sarcină uşoară în ciuda scăderii ratei popularităţii sale datorită inflaţiei de peste 100%, a lipsurilor alimentare răspândite şi a penelor de curent aproape zilnice. Sondajele recente au sugerat că două treimi dintre venezuelieni doresc ca Maduro să se retragă de la putere.

Dacă Consiliul Electoral Naţional verifică semnăturile în zilele următoare, va fi lansată o a doua petiţie pe care 20% din electorat, adică aproximativ 4 milioane de oameni, vor trebui să o semneze înainte sa poate fi programat un referendum privind alungarea de la putere a lui Maduro înainte de terminarea mandatului său în 2019.

Dacă s-ar organiza un vot, preşedintele ar putea să fie înlăturat doar dacă numărul de voturi anti-Maduro ar depăşi cele 7,6 milioane de voturi pe care le-a obţinut în cadrul alegerilor din 2013. În alegerile parlamentare din decembrie 2015, candidaţii din opoziţie au obţinut doar 7,7 milioane de voturi, şi au obţinut controlul asupra Parlamentului cu o majoritate zdrobitoare.

Preşedintele Maduro, şoferul de autobuz care l-a succedat pe marxistul Hugo Chavez la putere, a luat măsuri împotriva a ceea ce susţine că sunt încercări ale opoziţiei de a destabiliza Venezuela.

“Dacă oligarhia ar face ceva împotriva mea şi ar ocupa acest palat printr-o metodă sau alta, vă ordon, bărbaţi şi femei şi clasei muncitoare, să declaraţi o revoltă şi să intraţi în grevă pe termen nedefinit”, a susţinut Maduro.