Vasea cu racheta: Rusia testează racheta hipersonică Kinzhal

Preşedintele rus Vladimir Putin.
Preşedintele rus Vladimir Putin. (Getty Images)

Preşedintele rus Vladimir Putin a descris racheta Kinzhal drept o “armă ideală”. Rusia susţine că racheta, care aparent zboară cu o viteză de 10 ori mai mare decât viteza sunetului, nu poate fi interceptată de sistemele de apărare antiaeriană.

Kremlinul a afirmat duminică faptul că a testat cu succes o rachetă hipersonică, una dintr-o serie de arme de generaţie nouă menţionată de preşedintele Vladimir Putin în discursul său despre starea naţiunii, care a fost susţinut la începutul acestei luni.

Ministerul rus al Apărării a publicat imagini video care au arătat cum racheta de mare precizie Kinzhal s-a detaşat de pe un avion de vânătoare supersonic Mig-31 şi a zburat pe cerul întunecat.

“Lansarea s-a desfăşurat conform planului, iar racheta hipersonică şi-a atins ţinta”, a adăugat ministerul.

Kinzhal a fost descrisă drept o “armă ideală” de către Putin în timpul dezvăluirilor făcute în 1 martie.

Putin, care, după cum se estimează, va câştiga alegerile prezidenţiale din această lună, a declarat că racheta zboară cu o viteză mai mare de 10 ori decât viteza sunetului şi că nu poate fi interceptată de sistemele de apărare aeriană.

Racheta a fost desfăşurată în Districtul Militar Sudic începând cu 1 decembrie, a adăugat liderul rus.

Vicepremierul Dmitri Rogozin a precizat pe Facebook că Rusia lucrează la modernizarea avionului de vânătoare supersonic Mig-31 care va fi folosit pentru transportarea rachetei.

Surse din domeniul comunităţii de informaţii afirmă că programul de rachete hipersonice al Rusiei a luat avânt după ce SUA, condusă de Barack Obama şi secretarul de stat Hillary Clinton, a iniţiat aşa numitul "reset cu Rusia".

Parte a acestui reset a fost proiectul Skolkovo, în care SUA a început să furnizeze tehnologie Rusiei, pentru a îmbunătăţi relaţia dintre Washington şi Kremlin. Proiectul Skolkovo a fost oprit atunci când Pentagonul a observat că Skolkovo a dezvăluit inclusiv tehnologie militară secretă - de exemplu planuri de construcţie a motoarelor de rachete hipersonice.