Varză nouă umplută cu carne

Varza nouă umplută cu carne (I)
Varza nouă umplută cu carne (I) (Maria Matyiku / Epoch Times)

Varza umplută cu carne şi aromată cu cimbru proaspăt, este o alternativă interesantă a sarmalelor tradiţionale, în special în această perioadă a anului când a început să apară varza nouă. Spre deosebire de sarmalele obişnuite, miezul verzei se toacă mărunt şi se pune în umplutură. De asemenea, comparând cu sarmalele, varza umplută necesită mai puţin timp pentru împachetare.
Se poate servi ca atare, cu sau fără smântâna, sau combinată cu diferite sosuri: de roşii, măcriş, bechamel, etc.

Ingrediente:

2 litri de apă
1 kg de varză nouă
4 linguri de pesmet
40 ml lapte
40 g unt
2 linguri de ulei
o ceapă mare, tocată sau o bucată de praz (se foloseşte doar partea albă şi verde deschis)
3 căţei de usturoi, mărunţiţi
un ardei roşu de mărime medie, tocat mărunt
100 g ciuperci tocate mărunt
un cartof ras
500 g carne tocată de porc
Sare, piper proaspăt măcinat
o lingură cimbru verde mărunţit
O bucată de tifon

Modul de preparare:

Se aleg fie două verze mici neîndesate, fie o varză mai mare tot neîndesată, se spală bine şi apoi se opăresc întregi în apă clocotită cu sare. Dacă se foloseşte o varză mai mare, i se scoate coceanul înainte de a fi opărită. Se pun la fiert 2 litri de apă, folosind o oală cu diametru suficient de mare atât cât să poată uşor încăpea căpăţânele de varză. Adăugaţi varza şi lăsaţi-o să fiarbă 2-3 minute sau până când frunzele exterioare se înmoaie şi capătă o culoare verde strălucitoare. Se scoate varza din apă, se dă printr-un jet de apă rece, apoi şi se îndepărtează frunzele exterioare. Cu ajutorul unui cuţit, se îndepărtează venele cotoroase din partea de jos a frunzei. Varza se pune din nou în apă clocotită, şi se repetă operaţia până când se ajunge la miezul alb al verzei. Apă în care s-a opărit varza se păstrează. Se pun deoparte patru frunze mari exterioare, care în momentul împachetării verzei, se vor pune la primul strat.


Prepararea umpluturii


Într-un bowl sau o ceaşcă de lapte, turnaţi laptele peste pesmet, apoi puneţi vasul deoparte.
Ceapă/ prazul se curată, se spală bine apoi se mărunţeşte.
Cartoful se curăţa de coajă, apoi se dă prin răzătoare cu găuri mari
Ardeiul şi ciupercile se spală şi se taie mărunt
Miezul de varză se taie julien, apoi se presară peste sare.
Într-o tigaie medie, se topeşte untul la foc mediu. Se adaugă ceapă şi usturoiul, şi se găteşte la foc mic, aproximativ 2-3 minute, după care se adaugă ardeiul, ciupercile, cartoful şi varza tăiată, se fierbe cam 8 minute, apoi se adaugă pesmetul înmuiat în lapte. Se menţine pe foc până când laptele scade. Se dă la o parte să se răcească.

Într-un castron mare, se combină amestecul de praz/ceapă, cartof ras cu carnea de porc, apoi se adaugă cimbrul, sare şi piper şi se amestecă în continuare până se omogenizează.

Asamblarea verzei

În funcţie de mărimea frunzei, se pun 3-4 linguri de umplutură pe o foaie de varză, după care împăturaţi părţile laterale ale frunzei peste umplutură. Se întinde bucată de tifon pe masa de lucru, apoi se aşează, cele patru frunze exterioare pe care le-am pus separat, pentru a le folosi la învelirea verzei. Frunzele se pun două câte două cu cotoarele spre centru, şi se suprapun în formă de cruce peste ele. Se aşează două frunze cu partea de jos spre centru , se pune umplutura să acopere cam 2/3 de la baza frunzei. Se pune un alt rând de frunze apoi din nou umplutura, până când se consumă toate frunzele şi umplutură. La sfârşit, punem în centru prima foaie de varză pe care am împăturat-o şi care e “miezul”. Rulăm foile peste miez, de la mijloc spre exterior, astfel încât să obţinem forma rotundă de varză. Luăm colţurile tifonului şi le înnodam pe diagonală.

Varza se transferă într-o oală termorezistentă, se pun 2 căni din apă în care a fiert varza şi apoi se pune la cuptor. Se aduce la fierbere şi reduce imediat la un foc mic. Se ţine la cuptor o oră sau până când varza este foarte fragedă, adăugând din când în când din apa folosită la opărirea frunzelor dacă este necesar.

Se serveşte cu smântână, şi/ sau cu sos de roşii. Poftă bună!

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

alte articole din secțiunea Societate, cultură