Varză de Bruxelles gratinată la cuptor

Varză de Bruxelles la cuptor
Varză de Bruxelles la cuptor (Maria Matyiku / Epoch Times)

Simplă, dar delicioasă, varza de Bruxelles gratinată la cuptor, este un fel mâncare destul de săţioasă, uşor şi rapid de preparat, fiind numai potrivită pentru a fi servită la o masă de seară în timpul săptămânii. Dar, la fel de bine poate fi servită ca şi aperitiv, sau garnitură alături de carne.

Ingrediente:

500 g varză de Bruxelles,
o mână de frunze de spanac (opţional),
1 linguriţă de zeamă de lămâie,
1 praz,
1 ardei roşu,
1 cartof,
6 ouă,
2 linguri de pesmet,
o legătură de mărar,
sare şi piper după gust,

1 lingură de ulei sau unt,
1 lingură de pesmet,

100 g caşcaval ras

Modul de preparare:

Mai întâi căpăţânile mici de varză de Bruxelles se curăţă de frunzele veştejite, se spală bine cu apă rece, apoi se fierb pe aburi 10 minute. Se iuă de pe foc, se stropesc cu puţină zeamă de lămâie pentru a-şi păstra culoarea şi apoi se lasă deoparte să se răcească.

Prazul se spală sub jet de apă, apoi se taie în rondele. După ce a fost tăiat, se pune într-o strecurătoare şi se mai dă odată prin jet de apă, pentru a îndepărta eventualele fire de nisip ascunse la baza frunzelor.

Ardeiul se taie în rondele subţiri, iar cartoful se curăţă de coajă şi apoi se dă pe răzătoarea cu găuri mari.

Într-un vas termorezistent uns cu unt sau ulei şi tapetat cu pesmet se aşează varza fiartă. Peste varză se poate pune un strat subţire de frunze de spanac.

Ouăle se bat bine, apoi se toarnă în ploaie 2 linguri de pesmet.

Într-un castron, se pun ardeiul, prazul şi cartoful ras, se adaugă mărarul verde tocat, după care se toarnă ouăle bătute. Se amestecă bine, se adaugă sare şi piper după gust. Amestecul se toarnă în tavă peste varză, şi se dă la cuptor, la foc potrivit pentru aproximativ 20- 25 min, sau până când deasupra prinde o crustă aurie.

Varza gratinată se scoate din cuptor şi se răstoarnă pe un platou. Cât este încă fierbinte se presară pe deasupra cu un strat generos de caşcaval ras. Se ornează cu crenguţe de mărar.

Se porţionează în felii groase de aproximativ doi centimetri şi se serveşte cât este caldă, ca aperitiv, fel principal sau garnitură lângă carne.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

alte articole din secțiunea Societate, cultură