Varşovia votează o lege care interzice afirmaţiile privind vreo responsabilitate a Poloniei în Holocaust. Israelul, supărat

Premierul israelian Benjamin Netanyahu.
Premierul israelian Benjamin Netanyahu. (Getty Images)

Israelul a cerut sâmbătă Poloniei să modifice un proiect de lege aprobat în această săptămână de către parlamentarii polonezi, potrivit căruia va fi ilegal să se sugereze că Polonia poartă vreo răspundere pentru crimele împotriva umanităţii comise de Germania nazistă pe teritoriul său.

Premierul Benjamin Netanyahu a declarat că i-a cerut ambasadorului israelian să se întâlnească cu premierul polonez Mateusz Morawiecki pentru a-şi manifesta opoziţia faţă de proiect, care prevede că utilizarea unor expresii precum “tabere poloneze ale morţii” ar putea atrage pedepse de până la 3 ani închisoare.

“Legea nu are un fundament şi mă opun cu fermitate. Istoria nu poate fi modificată şi Holocaustul nu poate fi negat”, a precizat Netanyahu, în comentarii citate de alţi oficiali israelieni seniori.

Adjunctul ministrului polonez al Justiţiei, Patryk Jaki, care a conceput proiectul de lege, a afirmat pe Twitter că proiectul nu este îndreptat împotriva Israelului.

“Politicieni şi organizaţii media israeliene importante ne atacă pentru proiectul de lege ... În plus, ei susţin că şi polonezii sunt responsabili pentru Holocaust”, a declarat Jaki, adăugând că “aceasta este o dovadă cât este de necesar acest proiect”.

Guvernul polonez a susţinut că proiectul de lege nu urmăreşte să limiteze libertatea de cercetare sau de dezbatere a Holocaustului, sau să restricţioneze libertatea activităţii artistice cu privire la acest subiect.

Polonezii au luptat ani de zile împotriva utilizării unor expresii precum “tabere poloneze ale morţii”, care sugerează că statul polonez a fost cel puţin parţial responsabil pentru taberele în care milioane de oameni, majoritatea evrei, au fost ucişi de Germania nazistă. Taberele au fost construite şi operate de nazişti după ce au invadat Polonia în 1939.

Memorialul Yad Vashem Holocaust din Ierusalim a declarat că se opune proiectului de lege, chiar dacă a precizat că Polonia are motive justificate să se opună termenului “tabere poloneze ale morţii”, pe care l-a numit o reprezentare eronată.

Guvernul polonez nu s-a predat Germaniei naziste şi nu a colaborat cu naziştii.

Purtătoarea de cuvânt a guvernului din Varşovia, Joanna Kopcinska, a scris pe Twitter că proiectul de lege urmăreşte să “demonstreze adevărul privind crimele groaznice comise împotriva polonezilor, evreilor şi a altor naţiuni care se numără printre victimele regimurilor totalitare brutale al secolului 20 – regimul Germaniei naziste şi comunismul sovietic”.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Externe