Varşovia îndeamnă diaspora să înştiinţeze autorităţile despre comentariile anti-poloneze

Preşedintele Senatului de la Varşovia a făcut apel ca polonezii care locuiesc în străinătate să informeze autorităţile despre alţi membri ai diasporei care fac “comentarii anti-poloneze”. Un raport susţine că o scrisoare oficială a fost trimisă ambasadelor şi consulatelor.
Preşedintele Senatului polonez, Stanislaw Karczewski.
Preşedintele Senatului polonez, Stanislaw Karczewski. (Wikipedia.org)

Polonezilor care locuiesc în străinătate li s-a cerut de către preşedintele Senatului, Stanislaw Karczewski, să anunţe autorităţile cu privire la orice comentarii “dăunătoare ţării” făcute de compatrioţii din diaspora, potrivit unei ştiri publicate de NDR.

NDR a raportat că a fost trimisă o scrisoare ambasadelor şi consulatelor poloneze din întreaga lume, în care se cere “documentarea tuturor comentariilor şi opiniilor anti-poloneze care ne-ar putea afecta”.

Scrisoarea cere polonezilor “să informeze ambasadele şi consulatele în legătură cu orice defăimare care ar putea afecta buna reputaţie a Poloniei”. NDR susţine că scrisoarea a fost deja distribuită de către consulatul general din München şi că în mod similar va proceda consulatul polonez din Hamburg.

Ambasadorul polonez la Berlin, Andrzej Przylebski, a declarat pentru NDR că mişcarea face parte din “sarcinile obişnuite ale unei reprezentanţe diplomatice sau consulare”.

Legea privind Holocaustul este la baza scrisorii

Mişcarea are loc după ce Polonia a adoptat o controversată lege privind Holocaustul, conform căreia este o ofensă să declari că polonezii sau Polonia au avut vreun rol în atrocităţile perioadei naziste.

Legea a fost condamnată imediat de SUA şi Israel. Cancelarul german Angela Merkel, precum şi ministrul de Externe, Sigmar Gabriel, au evitat să intre într-o dispută diplomatică, subliniind că Germania este singurul responsabil pentru Holocaust.

Potrivit preşedintelui Senatului polonez care a întocmit scrisoarea, polonezii au fost vizaţi de expresia dureroasă, inexactă şi, mai ales greşită din punct de vedere faptic - “lagărele poloneze ale morţii”, precum şi de afirmaţiile potrivit cărora cetăţeni polonezi au fost implicaţi în Holocaust. El a adăugat că aceasta este o “insultă pentru demnitatea şi mândria noastră naţională”.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Externe