Valeriu Paşa: Legea ”anti-propagandă” nu curăţă spaţiul informaţional al RM ci doar împacă şi capra şi varza

RTR Moldova a găsit soluţie pentru păstrarea propagandei ruse în buletinele sale de ştiri prin scurtarea ştirilor preluate de la Rossia 1 şi omiterea intenţionată a indicării sursei imaginilor, constată activistul civic.
Valeriu Paşa, activist civic din R. Moldova
Valeriu Paşa, activist civic din R. Moldova (valentina ursu/facebook.com)

Noua lege ”anti-propagandă” a intrat în vigoare, iar radiodifuzorii din Republica Moldova urmează să o pună în acţiune. În context, activistul civic Valeriu Paşa constată că RTR Moldova preia ştiri de la Rossia 1, le scurtează prin a scoate câteva cadre şi le bagă în propriul buletin de ştiri. Deocamdată ar fi doar 10 minute de astfel de ştiri şi acest procedeu nu încalcă cu nimic noua lege, pentru că o transmisie/retransmisie este când se difuzează fără a modifica.

”Ce-i drept, cei de la RTR Moldova parcă s-ar ruşina să recunoască că o fac. E conspiraţie întreagă aici - chiar dacă în cadru apare clar microfonul Rossia 1, iar ştirile au chiar şi aceeaşi voce de fundal, RTR Moldova nu indică sursa imaginilor (sunt sigur că au permisiunea în scris a parternerilor ruşi să o facă)”, atenţionează Valeriu Paşa.

Activistul civic a ţinut să mai noteze că pe site-ul Rossia 1 a fost restricţionat accesul la buletinele de ştiri pentru utilizatorii care încearcă să le vizualizeze din Republica Moldova. Numai că operaţiunea nu a fost dusă la capăt - toate buletinele de ştiri au rămas aşa cum erau şi încărcate zilnic pe youtube.

”Cantitatea de mizerii informaţionale retransmise prin intermediul RTR a scăzut geometric, cert este că soluţie pentru păstrarea propagandei ruse la acest post TV a fost găsită şi aplicată. Iar asta pentru că legea e făcută nu pentru a soluţiona problema securităţii şi curăţeniei spaţiului informaţional, ci pentru a împăca şi capra şi varza”, a conchis Valeriu Paşa, precizând că reglementarea calităţii jurnalistice a ştirilor, emisiunilor etc., fie locale sau retransmise, constă în faptul că atunci când produsul nu e jurnalism ci propagandă, acesta ar trebui exclus.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Externe