Vacanţa, în alt fel. Ecoturismul, o reîntoarcere la natură şi tradiţii (Video)

De ani de zile, natura României, satele ei, parcă uitate de timp, sunt un magnet pentru turiştii străini. Românii sunt şi ei invitaţi să descopere frumuseţile propriei ţări apelând la ecoturism.
Andrei Blumer(Presedintele Asociatiei Ecoturism Romania)
Andrei Blumer(Presedintele Asociatiei Ecoturism Romania) (Florin Chirila/Epoch Times)
Se încarcă player-ul...

Odată cu venirea verii şi, implicit, a căldurii dogoritoare, lumea se gândeşte din ce în ce mai mult la concedii şi vacanţe, care nu trebuie obligatoriu să se încadreze în stereotipul staţiune, plajă, şezlong. Există numeroase alternative atât la mersul într-o staţiune aglomerată la mare cât şi la urcatul, cu un rucsac în spate, pe vârf de munte, alternative la care pot apela atât familiştii, ce-şi doresc un ambient tihnit cât şi cei dornici de adrenalină. Ne referim la ecoturism, un tip de turism prin care oamenii sunt invitaţi să redescopere natura şi tradiţiile, ajutând totodată la creşterea comunităţilor locale.

"Ecoturism înseamnă, din punct de vedere al unui turist, să plece de acasă, să ajungă într-o zonă naturală şi să facă o activitate de obicei în aer liber, să se bucure de natură şi să o înţeleagă, iar banii pe care el îi cheltuie să ajungă în mâna localnicului, într-o proporţie cât mai mare, să rămână în destinaţie. În cuvinte simple, aşa l-aş defini - o călătorie într-o zonă naturală cu tradiţii, în care eficienţa banului lăsat de turist să se regăsească în economia locală într-o proporţie mare", a definit ecoturismul Andrei Blumer, preşedintele Asociaţiei de Ecoturism din România, într-un interviu acordat Epoch Times.

Potrivit lui Andrei Blumer, ecoturismul se adresează atât celor ce-şi doresc vacanţe liniştite cu un pic de descoperire a naturii, cât şi celor ce vor vacanţe active.

"Nu e neapărat nevoie să transpiri valuri cu rucsacul de 15 kile în spate şi să mergi în Retezat, produsul pe care noi îl dezvoltăm şi promovăm este inclusiv pentru familii cu copii, care pot călători în colinele Transilvaniei, în zona Sighişoarei, Sibiu, Braşov, în plimbări, pot mânca foarte bine mâncăruri locale, pot merge cu bicicleta pe trasee amenajate, lucrul acesta se întâmpla în Centrul Transilvaniei, Ţara Haţegului, Retezat, Tuşnad, vânători Neamţ, Deltă.

Dincolo de destinaţiile clasice apar destinaţii mai puţin cunoscute, Pădurea Craiului, Peştera Meziad, foarte frumos amenajată. Există produse de vacanţe în care să te simţi bine, poţi avea vacanţă liniştită cu un pic de descoperire a naturii, sau vacanţe active, de exemplu cu barca pe Criş", a explicat Blumer.

Celor ce doresc să facă ecoturism, Blumer le sugerează să îşi ia timp pentru o vacanţă - măcar 4-5 zile - să nu o grăbească, să încerce să descopere anumite zone, nu să le tranziteze rapid, să meargă într-o anumită zona şi să o descopere.

Cât despre sugestii de destinaţii şi de activităţi, cei ce-şi doresc să facă ecoturism pot căuta idei pe site-ul http://www.eco-romania.ro/

Interesant este faptul că, deşi ecoturismul poate repoziţiona România pe harta Europei şi a lumii, transformând-o într-un magnet pentru iubitorii de natură şi tradiţii, ONG-urile sunt cele care fac pionierat în acest domeniu, promovând oameni şi locuri, investiţia statului român fiind încă... subţire. Reprezentanţii acestui domeniu speră însă că acest lucru se va schimba în viitor şi, în primul rând, că statul va crea cadrul legislativ necesar pentru dezvoltarea acestui tip de turism.