USR vrea să pună capăt finanţării Catedralei din banii primăriilor Capitalei

Catedrala Mântuirii Neamului trebuie finanţată de acum înainte exclusiv din donaţii private şi din fondurile proprii ale Bisericii, nu din fondurile de care ar trebui să beneficieze cetăţenii Capitalei, susţine USR.
Roxana Wring
Roxana Wring (Florin Chirilă/Epoch Times)

Consilierii locali şi municipali USR vor propune amendamente pentru ca primăriile de sector şi Primăria Capitalei să nu mai aloce bani pentru Catedrala Mântuirii Neamului, informează Uniunea Salvaţi România.

Potrivit formaţiunii lui Dan Barna, amendamentele vor fi formulate în contextul în care în anii trecuţi au fost alocate sume consistente, atât de la sectoare cât şi de la Capitală, iar acest lucru s-ar putea repeta şi în 2018, potrivit proiectelor de buget pe 2018 ale primăriilor din Bucureşti.

Potrivit comunicatului de presă remis Epoch Times, USR consideră că acest obiectiv – Catedrala Mântuirii Neamului – trebuie finanţat de acum înainte exclusiv din donaţii private şi din fondurile proprii ale Bisericii. Sprijinul acordat de stat către culte, atât de la nivel guvernamental cât şi de la nivel local, este deja suficient şi nu trebuie suplimentat cu sume de ordinul a zecilor de milioane de euro anual pentru această catedrală.

”Catedrala Mântuirii Neamului trebuie decuplată de la conductele cu bani publici care vin de la Primăria Capitalei, de la sectoare, de la Guvern şi de la alte instituţii publice. Aici nu este vorba despre opţiunile personale de credinţă, ci despre o justă aşezare a priorităţilor unei comunităţi. Noi USR, credem că în acest an, priorităţile Primăriei Capitalei şi ale primăriilor de sector sunt cu totul altele: şcoli, grădiniţe şi creşte, pentru că nu s-a mai construit o şcoală nouă de ani de zile. Apoi prioritare sunt spitalele, pentru că şi aici situaţia este dezastruoasă, transportul public, străzile care încă sunt neasfaltate şi sunt o sursă inepuizabilă de praf şi mizerie în Bucureşti, clădirile cu risc seismic care pot cădea la primul cutremur, avizele ISU la absolut toate clădirile publice. Acestea sunt priorităţile, şi nu Catedrala Mântuirii Neamului. Şi nu spun doar eu acest lucru. Cunosc mulţi oameni care merg la biserică, dar care consideră că această Catedrală nu este o urgenţă pentru Bucureşti şi nu trebuie finanţată din bani publici atâta vreme cât nu are importanţa pe care o au, de exemplu, spitalele sau şcolile. Când le vom rezolva pe acestea din urmă, abia atunci am putea discuta despre alte priorităţi. Oricum, eu una sunt convinsă că o separare a apelor este şi în interesul Bisericii. În caz contrar, va plana mereu suspiciunea că această Catedrală a fost construită în dauna unor proiecte mult mai urgente, cum ar fi construirea de şcoli şi spitale sau consolidarea clădirilor cu risc seismic”, a declarat Roxana Wring, preşedinte USR Bucureşti şi consilier municipal.