USR, semnal de alarmă: E foame de bani! Guvernarea PSD–ALDE transformă companiile de stat în companii de partid

Numirea managementului companiilor de stat este pe cale să se întoarcă la pixul lui Liviu Dragnea. PSD consfinţeşte astfel nepotismul şi neprofesionalismul în aceste companii, care se vor transforma într-o vacă de muls pentru interesele private ale actualei majorităţi parlamentare, a acuzat deputata USR Cristina Prună.
Liviu Dragnea
Liviu Dragnea (Eugen Horoiu/Epoch Times)

Printr-un amendament susţinut de Iulian Iancu, preşedintele Comisiei pentru industrii şi servicii din Camera Deputaţilor, guvernarea PSD–ALDE transformă companiile de stat în companii de partid, a tras un semnal de alarmă miercuri, în cadrul unei conferinţe de presă, deputata Cristina Prună.

În cadrul dezbaterilor privind o iniţiativă legislativă de exceptare a unor companii de stat de la aplicarea regulilor guvernanţei corporative stabilite de OUG 109/2011, Iulian Iancu a susţinut un amendament potrivit căruia companiile respective vor fi decise prin Hotărâre de Guvern.

Uniunea Salvaţi România consideră că printr-un astfel de amendament, coaliţia PSD–ALDE întoarce companiile de stat sub comanda politică a partidelor de guvernare pentru servirea propriilor interese economice şi a clientelei lor politice.

"Procedural, Guvernul va putea excepta de acum înainte orice companie îşi doreşte printr-o simplă Hotărâre de Guvern. PSD consfinţeşte astfel nepotismul şi neprofesionalismul în companiile de stat care se vor transforma într-o vacă de muls pentru interesele private ale actualei majorităţi parlamentare. Reprezentanţii PSD şi ALDE din Comisia pentru Industrii şi Servicii a Camerei Deputaţilor au forţat creşterea numărului de companii care vor fi exceptate de la prevederile OUG 109/2011 astfel încât numirile în aceste companii să nu se mai facă prin concurs transparent, ci prin cadouri politice către camarila de partid", a declarat Cristina Prună.

Potrivit USR, întoarcerea numirii managementului companiilor de stat la pixul liderului PSD, Liviu Dragnea, face parte din asaltul mai amplu al coaliţiei de guvernare la companiile naţionale profitabile care au fost lăsate fără bani de investiţii pentru dezvoltarea sau întreţinerea unor infrastructuri sensibile pentru siguranţa populaţiei.

"Foamea de bani şi disperarea de a mitui populaţia cu creşteri salariale şi de pensii nesustenabile a făcut ca actualul Guvern să treacă la decapitalizarea celor mai importante companii de stat din domeniul energiei. Rezultatul, previzibil şi inevitabil, va fi că orice investiţie în retehnologizare şi dezvoltarea acestor companii va fi stopată, iar în final românii vor fi expuşi unor pericole care ţin de securitatea alimentării cu energie", a precizat Cristina Prună.

În acest sens, USR i-a invitat la Comisia de Industrii şi Servicii din Camera Deputaţilor pe miniştrii Economiei şi Energiei, împreună cu directorii principalelor companii din sectorul energetic pentru a explica în ce fel vor reuşi să asigure securitatea energetică a României după ce Guvernul le-a lăsat fără resurse financiare.

Deputata Cristina Prună a anunţat că invitaţia miniştrilor Economiei şi Energiei, alături de managerii companiilor de stat la audieri în cadrul Comisiei pentru industrii şi servicii a fost blocată de preşedintele Comisiei, Iulian Iancu, care nu a considerat oportună o dezbatere cu privire la siguranţa alimentării cu energie a populaţiei.