USR pune gând rău plagiatorilor. Proiect de lege anti-impostură

Fostul ministru al Culturii Vlad Alexandrescu anunţă depunerea unui proiect legislativ vizând înfiinţarea Depozitului Electronic Naţional al Lucrărilor Ştiinţifice, unde vor trebui depuse toate tezele de doctorat, lucrările de licenţă, disertaţii şi orice articol, analiză sau raport cu caracter ştiinţific realizat cu sprijinul financiar al statului.
Vlad Alexandrescu
Vlad Alexandrescu (Facebook, Vlad Alexandrescu)

România are mai mulţi doctori pe cap de locuitor decât state precum Germania sau Franţa, atrage atenţia senatorul USR Vlad Alexandrescu, în opinia căruia faptul că vicepreşedintele CSM Codruţ Olaru şi-a plagiat doctoratul dând un simplu copy-paste la câteva texte găsite pe internet, sub coordonarea lui Tudorel Toader, ne arată în ce stare se află acum învăţământul românesc.

Şi, "cum Codruţ Olaru, Gabriel Oprea, Victor Ponta nu reprezintă un caz izolat, ci sunt exemple dintr-o practică la nivel naţional, senatorul anunţă, printr-o postare pe Facebook o iniţiativă legislativă prin care să se combată acest fenomen.

"Deşi jumătate dintre elevi sunt analfabeţi funcţional şi suntem la coada clasamentului când vine vorba de testele PISA, în domeniul doctoratelor stăm extraordinar de bine. Din ’90 şi până azi, s-au acordat aproape 70,000 de titluri de doctori, jumătate fiind date doar în ultimii 6 ani. Pentru a avea o imagine mai clară, România are mai mulţi doctori pe cap de locuitor decât state precum Germania sau Franţa.

Asistăm, deci, la o inflaţie masivă a titlurilor academice, iar cazurile de plagiat expuse în presă sunt vârful unui aisberg uriaş de impostură. Vor trece ceva ani până când se va face lumină în toate aceste zeci de mii de cazuri, dacă se va face vreodată.

Datoria noastră e să facem tot ce putem pentru a îndrepta lucrurile. Să demascăm şi să îi separăm pe oportuniştii semidocţi de cei care au muncit cu adevărat pentru acest titlu şi îl merită pe deplin. Din acest motiv, împreună cu colegul meu deputatul USR Adrian-Claudiu Prisnel am decis să depunem o iniţiativă legislativă pentru înfiinţarea Depozitului Electronic Naţional al Lucrărilor Ştiinţifice. Aici vor trebui depuse toate tezele de doctorat, lucrările de licenţă, disertaţii şi orice articol, analiză sau raport cu caracter ştiinţific realizat cu sprijinul financiar al statului.

Poate că nu va rezolva această problemă dintr-odată, căci practica asta e una sistemică, veche de câteva decenii deja. Dar e un prim pas. Pentru că dacă nu îi vor demasca instituţiile, trebuie să încercăm noi, organizaţii sau alţi oameni pe cont propriu. Iar, pentru a-i demasca noi, trebuie să nu se mai poată ascunde. Trebuie să nu mai întâmpinăm aceleaşi piedici pentru a avea acces la scrierile lor", precizează senatorul.

Proiectul de lege poate fi consultat aici

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Interne