USR: PSD şi ALDE se pregătesc să dea un nou atac la viitorul românilor şi la economia naţională

Tendinţele demografice arată că pensiile de stat nu vor putea garanta un trai decent la vârsta pensionării pentru cei care lucrează astăzi. În aceste condiţii, orice măsură de reducere sau de îngreunare a participării la Pilonul II de pensii reprezintă "un atentat", susţine USR.
Liviu Dragnea si Calin Popescu Tariceanu
Liviu Dragnea si Calin Popescu Tariceanu (Mihut Savu / Epoch Times)

USR solicită guvernului Dăncilă să facă publice imediat planurile sale cu privire la Pilonul II de pensii şi să se consulte transparent cu toate părţile interesate, mai ales cu beneficiarii acestor sume, înainte de luarea oricărei decizii referitoare la pilonul II de pensii. Solicitarea este lansată în condiţiile în care în spaţiul public se vorbeşte tot mai mult despre intenţia Guvernului de a opera o naţionalizare mascată a Pilonului II.

"În disperarea de a colecta mai mulţi bani pe care mai apoi să îi cheltuie în mod haotic pentru clientela politică proprie, Guvernul PSD-ALDE a redus deja contribuţiile lunare la pilonul II de pensii cu 12%, începând cu 01.01.2018. De dragul cheltuielilor momentului, majoritatea politică actuală e dispusă să sacrifice viitorul financiar al cetăţenilor români.

Tendinţele demografice confirmate de Institutul Naţional de Statistică ne arată că pensiile de stat, pilonul I de pensii, nu vor putea garanta un trai decent la vârsta pensionării pentru cei care lucrează astăzi. În câţiva ani vom ajunge la situaţia regretabilă ca unui angajat să îi revină mai mult de un pensionar ceea ce va face imposibilă plata unei pensii de stat care să acopere nevoile de bază ale unei persoane în vârstă.

Tocmai de aceea a fost gândit pilonul II de pensii, un sistem de economisire şi investire, pe baza de conturi personale, conform unui model practicat de ţările dezvoltate. În 10 ani s-au acumulat 35 de miliarde de lei în conturile personale ale contribuitorilor la pilonul II de pensii, la care se adaugă alţi 7 miliarde de lei câştigaţi pe baza investiţiilor realizate din sumele colectate. Aşadar avem 9 miliarde de euro economii pentru pensionarii de mâine, angajaţii de astăzi", reaminteşte USR, în comunicatul de presă remis Epoch Times.

În aceste condiţii USR transmite că orice măsură de reducere suplimentară sau de îngreunare a participării la Pilonul II de pensii reprezintă "un dublu atentat": (1) la proprietatea privată a fiecăruia dintre cei 7 milioane de titulari de conturi ai Pilonului II de pensii şi (2) la piaţa de capital exclusiv românesc, fondurile de pensii private fiind cei mai mari investitori pe piaţa autohtonă de capital.

"USR solicită reprezentanţilor majorităţii PSD - ALDE să înceteze propaganda mincinoasă referitoare la pilonul II de pensii şi să prezinte cifrele reale referitoare la (1) comisioanele reglementate strict ce sunt percepute de administratori şi la (2) randamentul real al pilonului II de pensii. Reprezentanţii PSD-ALDE trebuie să înceteze prezentarea idealizată a pilonul I de pensii - care nu are randament şi e deficitar cu miliarde de lei anual - şi să spună adevărul că randamentul pilonului II de pensii din România este printre cele mai mari din UE, că banii din pilonul II sunt investiţi conform legii, în condiţii stricte şi că sunt garantaţi.

USR susţine creşterea cotei de contribuţie la pilonul II, la cel puţin 4,25% din venitul brut, astfel încât contribuţiile românilor pentru pensiile viitoare să nu scadă după revoluţia fiscală introdusă de Ordonanţa 79. În acest sens, reprezentanţii USR au depus în comisiile de Muncă din Parlament amendamente, care însă au fost respinse de majoritatea PSD-ALDE.", concluzionează reprezentanţii formaţiunii.