USR o "impulsionează" pe Doina Pană: Anchetă în Parcul Naţional Semenic

Impulsionată de USR, Doina Pană, ministrul Apelor şi Pădurilor, a demarat o anchetă în Parcul Naţional Semenic, mistuit de incendii care ar avea legătură cu ştergerea urmelor neregulilor şi abuzurilor constatate în zonă.
Mihai Gotiu
Mihai Gotiu (Mihut Savu / Epoch Times)

Ministerul Apelor şi Pădurilor a anunţat că a trimis Corpul de control să ancheteze de urgenţă tăierile de păduri şi incendiile din Parcul Naţional Semenic – Cheile Caraşului, decizie luată în urma unei interpelări oficiale adresate de USR, reiese dintr-un comunicat de presă remis de partidul înfiinţat de Nicuşor Dan.

"Voi urmări rezultatele acestei anchete pentru a fi sigur că scopul acesteia nu este de a îndepărta suspiciunile care planează asupra instituţiilor care funcţionează în subordinea sau sub autoritatea Ministerului Apelor şi Pădurilor (cum ar putea fi interpretată formularea nu prea fericită din comunicatul de presă al MAP), ci de a afla adevărul, de a-i sancţiona pe cei responsabili şi de a lua toate măsurile necesare pentru ca practicile pe care le-am documentat în zonă să nu se mai repete. Chiar dacă incendiile au şters o parte din dovezi şi urme, filmările şi fotografiile pe care le-am făcut înainte ca zona să ia foc, dar chiar şi ce nu a apucat să fie distrus în incendii, probează că exploatările făcute în acea zonă a parcului naţional au fost, cel puţin, neregulamentare.

Totodată, voi urmări şi rezultatele anchetelor privitoare la cercetările care privesc aspectele penale ale incendiilor din Parcul Naţional Semenic – Cheile Caraşului, în condiţiile în care declaraţiile martorilor şi ale instituţiilor publice sunt contradictorii şi cel puţin în cazul unuia dintre incendiile produse după vizita mea în zonă, Romsilva recunoaşte posibilitatea unei intenţii criminale, fiind sesizate în acest sens Poliţia şi ISU Caraş-Severin", a declarat Mihai Goţiu, senatorul USR care a iniţiat această interpelare.

Însoţit de consilieri şi de experţi în silvicultură şi biodiversitate, Mihai Goţiu a documentat, pe teren, în perioada 7-9 iulie, mai multe tăieri de pădure din parcurile naţionale Semenic – Cheile Caraşului şi Cheile Nerei – Beuşniţa. La doar câteva zile după ce parlamentarul USR a anunţat că va prezenta un raport în Parlament cu cele constatate, precum şi un filmuleţ de informare pentru publicul larg, în Parcul Naţional Semenic – Cheile Caraşului s-au produs mai multe incendii. O parte dintre incendii au avut loc chiar în una din zonele vizitate de Mihai Goţiu şi cu care acesta a prezentat imagini.

Potrivit USR, în urma incendiilor produse în zonele pe care le-a vizitat, Mihai Goţiu l-a interpelat, săptămâna trecută, pe premierul Mihai Tudose, solicitându-i să trimită Corpul de control în zonă, pentru a verifica atât aspectele legate de legalitatea tăierilor de păduri, cât şi cele privitoare la incendii. Interpelarea senatorului a fost pusă şi în atenţia Ministerului Apelor şi Pădurilor, precum şi a Ministerului Mediului.

"Ministerul Apelor şi Pădurilor a luat act de declaraţiile publice făcute de domnul senator Mihai Goţiu, vicepreşedinte al Senatului României, prin care se solicită efectuarea unui control asupra unor presupuse nereguli în Parcul Naţional Semenic. În baza afirmaţiilor făcute de un membru al Parlamentului României şi considerând că este inacceptabil ca asupra instituţiilor care funcţionează în subordinea sau sub autoritatea MAP să planeze suspiciuni de orice natură, ministrul Apelor şi Pădurilor, doamna Adriana Doina Pană, a dispus Corpului de Control al Ministrului să demareze, de urgenţă, un control în zona menţionată", se arată într-un comunicat MAP.