USR: Nu permiteţi transformarea R. Moldova într-o dictatură! Cerem suspendarea ajutorului financiar

Uniunea Salvaţi România solicită oficialilor şi instituţiilor româneşti să nu permită transformarea R. Moldova într-o dictatură controlată de oligarhul Vlad Plahotniuc şi de pro-ruşii din PSRM.
Vlad Plahotniuc
Vlad Plahotniuc (independent.md)

Partidul Democrat, aflat la guvernare în Republica Moldova, ignoră recomandările Comisiei de la Veneţia în privinţa reformei codului electoral şi conduce ţara spre o dictatură, context în care se impune suspendarea ajutorului financiar pe care România s-a angajat să îl acorde ţării vecine, a solicitat vineri, în cadrul unui comunicat de presă, Uniunea Salvaţi România.

"USR solicită oficialilor şi instituţiilor româneşti să nu permită transformarea R. Moldova într-o dictatură controlată de oligarhul Vlad Plahotniuc şi de pro-ruşii din PSRM. USR solicită instituţiilor statului să trateze cu seriozitate şi atenţie sporită situaţia politică din Republica Moldova. La 16 iunie 2017, Comisia de la Veneţia şi Biroul pentru Instituţii Democratice şi Drepturile Omului al OSCE au făcut publică o listă de recomandări cu privire la iniţiativele de modificare a sistemului electoral votate în parlamentul R. Moldova, la 5 mai 2017", se arată în comunicatul citat.

Potrivit USR, cele două instituţii au menţionat că, în contextul actual din R. Moldova, nu recomandă înlocuirea actualului sistem electoral proporţional cu unul uninominal sau mixt.

"Există temeri legate de presiuni politice asupra Comisiei electorale centrale, reprezentarea deficitară a diasporei şi a femeilor, influenţa oamenilor de afaceri asupra candidaţilor din circumscripţiile uninominale, pragul electoral ridicat. Chiar dacă cele două instituţii internaţionale au făcut recomandări clare Partidului Democrat (condus de oligarhul Vlad Plahotniuc) şi Partidului Socialiştilor din Republica Moldova (susţinut de preşedintele pro-rus Igor Dodon), aceştia le-au interpretat potrivit propriilor interese şi au anunţat că nu vor renunţa la planurile de modificare a sistemului electoral", a transmis Uniunea.

USR atrage atenţia asupra faptului că înlocuirea sistemului electoral nu corespunde necesităţilor reale ale cetăţenilor R. Moldova care se confruntă cu sărăcia cronică, lipsa reformelor în justiţie şi capturarea instituţiilor statului de către grupul de putere afiliat oligarhului Vlad Plahotniuc.

"Modificarea sistemului electoral are ca obiectiv menţinerea la putere, după alegerile din 2018, a Partidului Democrat (2-4% în sondaje) şi a lui Vlad Plahotniuc (rating negativ de 98%). În acelaşi timp, aşa-zisa reformă electorală este menită să creeze o concurenţă neloială pentru partidele pro-europene PAS şi PPDA şi să permită ascensiunea electorală a pro-ruşilor din PSRM.
USR solicită oficialilor şi instituţiilor româneşti să nu permită transformarea R. Moldova într-o dictatură controlată de oligarhul Vlad Plahotniuc şi de pro-ruşii din PSRM", a subliniat partidul.

În acest sens, USR reiterează solicitarea cu privire la suspendarea ajutorului financiar pe care România s-a angajat să îl ofere R. Moldova.