USR: Noul Cod Administrativ, ultimul cui din sicriul pe care PSD îl pregăteşte pentru administraţie

Noul proiect de Cod Administrativ este ultimul cui din sicriul pe care PSD îl pregăteşte pentru administraţia publică a României: super miniştri, super prefecţi, funcţionari publici - tehnicieni subordonaţi politic, a acuzat USR.
Liviu Dragnea
Liviu Dragnea (Eugen Horoiu/Epoch Times)

Noul proiect de Cod Administrativ propus de PSD distruge eforturile din ultimii 15 ani de a aduce integritate şi performanţă în administraţia publică, a tras un semnal de alarmă sâmbătă, în cadrul unui comunicat de presă, partidul Uniunea Salvaţi România.

"Noile reglementări au acelaşi scop ca modificările din legile justiţiei – slăbirea luptei anti-corupţie – de data aceasta prin slăbirea regimului incompatibilităţilor, relaxarea criteriilor de integritate, diminuarea răspunderii decidenţilor politici şi politizarea funcţiilor publice", a subliniat USR.

Iată ce ne aduce, printre multe altele, proiectul de Cod Administrativ:

Super miniştri

– La condiţiile generale pentru ocuparea funcţiei de membru al Guvernului, nu mai apare interdicţia de a ocupa orice funcţie publică timp de 3 ani de la încetarea mandatului în urma constatării unei incompatibilităţi.

– Se omite cazul de încetare a mandatului de ministru din motive legate de caracterul ilicit al averii, aşa cum este stipulat în legislaţia actuală.

– Se elimină controlul cu privire la oportunitatea emiterii actelor administrative din partea altor autorităţi, incluzând aici şi instanţele de judecată (aprecierea necesităţii şi oportunitatea emiterii actelor administrative ale Guvernului aparţine exclusiv membrilor Guvernului).

– Se diminuează răspunderea juridică a ministrului învestit cu autoritatea de a emite acte administrative şi transferul acesteia în principal personalului care fundamentează tehnic şi legal actul, respectiv îl avizează.

Super prefecţi

– Funcţiile de prefect şi de subprefect devin funcţii de demnitate publică, asimilate funcţiilor de secretar de stat, respectiv de subsecretar de stat (în legislaţia actuală prefecţii sunt înalţi funcţionari publici).

– Sunt asimilaţi membrilor Guvernului atât din perspectiva condiţiilor necesare pentru a putea fi numiţi în funcţie, cât şi din perspectiva regimului privind incompatibilităţile şi conflictul de interese şi regimul răspunderii juridice pentru actele administrative emise.

– Prefectul poate fi membru de partid şi poate avea scutire de la formarea profesională de specialitate.

– Această soluţie este în contradicţie cu recomandările proiectelor anterioare pentru îmbunătăţirea performanţei prefecţilor din România în contextul integrării în Uniunea Europeană

Funcţionarii publici – tehnicieni subordonaţi politic

– Se schimbă fundamental statutul funcţionarului public, transformându-l într-un tehnician care găseşte argumente „tehnice” pentru deciziile primarilor şi miniştrilor.

– Se prevăd răspunderi suplimentare pentru actele administrative emise.

– Prerogativele de putere publică devin nişte activităţi impersonale, exercitate „de către autorităţi şi instituţii publice”, şi nu de către funcţionarii publici.

– În sfera incompatibilităţilor, apare enumerarea limitativă a activităţilor pe care funcţionarii publici nu le pot desfăşura în mediul privat în locul interdicţiei generale anterioare.

"Acest Cod reprezintă ultimul cui din sicriul pe care PSD îl pregăteşte pentru întregul cadru instituţional şi administrativ al României. După bâlbâielile din Codul Fiscal, după atacul direct asupra justiţiei, după raportul pe MCV al Comisiei Europene care confirmă încă o dată dezastrul guvernării PSD/ALDE, acest Cod continuă un proces de capturare a statului şi de subordonare unor interese politice. Acest Cod dovedeşte că această alianţă a distrugerii nu are nicio legătură cu votul care a adus-o la putere. Alianţa PSD/ALDE nu a înţeles încă diferenţa între politicile pe care le propune, cu al căror eşec am început să ne obişnuim, şi regulile pe care trebuie toţi să le respectăm, indiferent de culoarea politică sau de tentaţiile pe care puterea le oferă", a declarat senatoarea USR Florina Presadă.

USR consideră că acest cod este începutul unui cutremur instituţional care, deşi nu este vizibil, va face mai multe victime decât o face lipsa de viziune şi de consistenţă a unor politici concepute doar pentru a aduce mai mulţi bani unui grup infracţional cu pretenţii de clasă politică.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Interne