USR: INS confirmă dezastrul economic al guvernării PSD-ALDE. Inflaţia a explodat

Inflaţia a crescut de la 0.1% cât era la începutul lui 2017 la 4,7%, ceea ce înseamnă subminarea puterii de cumpărare a românilor, atrage atenţia USR.
Claudiu Nasui
Claudiu Nasui (Mihut Savu (Epoch Times Romania)

O serie de date publicate marţi de Institutul Naţional de Statistică (INS) confirmă dezastrul economic al guvernării PSD-ALDE, atrage atenţia USR. Astfel, inflaţia care, reamintim, era 0,1% la începutul lui 2017, a urcat la 4,7%, maximul ultimilor cinci ani, ceea ce a anulat 65% din creşterile salariale ale românilor. "Şi e abia începutul", susţine USR.

"Revoluţia fiscală a fost o bătaie de joc la adresa românilor care au crezut în promisiunile PSD-ALDE de majorare a salariilor. Faţă de ianuarie 2017, salariul mediu nominal net a crescut în ianuarie 2018 cu 8%, dar salariul real are o creştere de doar 3,5%. Restul a fost înghiţit de inflaţie ca urmare a politicilor fiscale haotice, ceea ce înseamnă că românii vor avea o putere de cumpărare mai mică”, a declarat preşedintele USR Dan Barna.

USR reaminteşte că inflaţia se reflectă într-o creştere generalizată a preţurilor şi o subminare a puterii de cumpărare a fiecărui leu pe care îl au cetăţenii în buzunar, fiind deci "o taxă ascunsă asupra românilor".

"Înainte de guvernarea social democrată, inflaţia era sub control, însă de anul trecut aceasta a explodat. Cei cărora PSD le-a crescut salariile vor putea face faţă creşterilor de preţuri ca să-şi menţină puterea de cumpărare. Ceilalţi, însă, vor trebui să strângă cureaua. Aşadar, România este supusă unei politici redistribuţioniste în toată splendoarea. Guvernul ia de la unii ca să dea la alţii şi mai şi îndatorează ţara pe parcurs pentru că nici aşa nu face faţă", a declarat deputatul USR Claudiu Năsui.

Reprezentanţii USR atrag atenţia că datele anunţate de INS sunt chiar mai îngrijorătoare în contextul vizitei reprezentanţilor FMI, care s-au întâlnit azi cu comisia buget-finanţe din Parlament, pentru a discuta starea economiei româneşti şi a finanţelor statului.

”FMI-ul vine atunci când o ţară are nevoie de împrumuturi şi nimeni nu-i mai dă decât la dobânzi foarte mari. Atunci vine FMI-ul şi îţi dă banii. Dar, desigur, pune şi câteva condiţii. Condiţii care vizează capacitatea ţării de a-şi replăti datoria contractată, dar şi care îi afectează indirect suveranitatea. Problema e că dacă ai ajuns să ai nevoie de banii de la FMI, FMI va face legislaţia. Acum FMI-ul vine pentru că a crescut dramatic probabilitatea ca România să aibă nevoie de împrumuturile de la ei”, a explicat deputatul Claudiu Năsui.

În consecinţă, USR avertizează că până la urmă toţi cetăţenii vor avea de suferit, chiar şi celor cărora le-au crescut vremelnic salariile. Pentru că exuberanţa nu durează niciodată prea mult.