USR ia atitudine: Tăriceanu şi Şerban Nicolae, reclamaţi pentru abateri disciplinare

Nu demult, senatorul USR Mihai Goţiu a avut un schimb de replici mai puţin prietenos cu pesedistul Şerban Nicolae, totul sub atentul patronaj al lui Călin Popescu Tăriceanu. Înarmaţi cu stenogramele şedinţei respective, cei de la USR au depus sesizări pentru abateri disciplinare.
Serban Nicolae(lider de grup PSD la Senat),
Serban Nicolae(lider de grup PSD la Senat), (Florin Chirila/Epoch Times)

Grupul parlamentar USR a depus la Senat, în această săptămână, două sesizări pentru abateri disciplinare împotriva senatorilor Şerban Nicolae, liderul Grupului PSD de la Senat, şi Călin Popescu Tăriceanu, preşedintele forului, reiese dintr-un comunicat de presă remis de partidul condus de Nicuşor Dan.

"Să nu-şi închipuie că scapă uşor! Din păcate n-am asistat direct la moment, doar mi l-a povestit colega mea de la cabinet, despre reacţia secretarei lui Tăriceanu, când a depus sesizarea pentru abatere disciplinară împotriva lui. Că aşa e în democraţia din România: sesizarea împotriva abuzurilor preşedintelui Senatului se depune la... preşedintele Senatului, iar sesizarea împotriva mizeriilor şefului Comisiei de disciplină şi juridice va fi analizată de Comisia de disciplină...

Nu demoralizaţi: după ce se vor epuiza căile regulamentare de sesizare, mai există şi Justiţia, chit că unor domni ca Şerban Nicolae şi Călin Popescu Tăriceanu nu le vine să creadă că cineva e dispus să meargă până la capăt apelând la Justiţie, nu la atacuri şi intimidări de mahala. Cât despre momentul acela în care secretara d-nului Tăriceanu nu înţelegea ce trebuie să facă cu sesizarea primită... cum spuneam, nu prea poate fi povestit, doar trăit", a declarat Mihai Goţiu.

În sesizarea depusă de USR, Şerban Nicolae este acuzat de comportament injurios sau calomniator la adresa unui parlamentar, iar Tăriceanu de nerespectarea prevederilor Regulamentului Senatului.

"În fapt, în data de 3 aprilie 2017, după votarea ordinii de zi a şedinţei Biroului Permanent, liderul senatorilor PSD, Şerban Nicolae, a solicitat să i se dea cuvântul, i s-a acordat, moment după care a început să adreseze o avalanşă de cuvinte şi expresii injurioase care făceau trimitere la vicepreşedintele Senatului, Mihai Goţiu, senator USR. Acesta a luat cuvântul şi l-a întrebat pe Şerban Nicolae dacă se referă la el. Şerban Nicolae a evitat răspunsul, dar a continuat jignirile şi injuriile, de data aceasta referindu-se (inclusiv cu nume) şi la preşedintele USR Nicuşor Dan.

Mihai Goţiu i-a solicitat preşedintelui Senatului şi al şedinţei, Călin Anton Popescu Tăriceanu, o luare de cuvânt, pentru a-i cere să aplice art. 194 din Regulamentul Senatului (chemarea la ordine/aplicarea unei sancţiuni disciplinare de şedinţă), însă d-nul Tăriceanu l-a refuzat. În aceste condiţii, Mihai Goţiu şi ceilalţi membri ai USR prezenţi la şedinţă s-au ridicat şi au părăsit sala", se arată în comunicatul citat.

Stenograma şedinţei de atunci a fost publicată în urmă cu câteva zile pe site-ul Senatului joi, 27 aprilie, şi, potrivit USR, stă mărturie la cele prezentate în sesizare.

"Prin comportamentul său, Şerban Nicolae a dat dovadă de dispreţ total faţă de Regulamentul Senatului. Dacă, într-adevăr, s-ar fi simţit jignit/atacat de afirmaţiile pe care le-am făcut în conferinţa de presă, aşa cum pretinde, ar fi avut tot dreptul să solicite sancţionarea mea pe baza Regulamentului", a declarat Mihai Goţiu.

"Este destul de improbabil (dacă nu ar fi un caz de crasă incompetenţă) ca Şerban Nicolae să nu cunoască acest lucru, în condiţiile în care este chiar preşedintele Comisiei juridice, de numiri, disciplină, imunităţi şi validări a Senatului României. În aceste condiţii, sfidarea flagrantă a Regulamentului de către Şerban Nicolae poate fi interpretată nu doar ca o jignire, ci şi ca o acţiune de intimidare la adresa mea şi a colegilor din USR. De asemenea, mă dezamăgeşte profund faptul că preşedintele Senatului, Călin Popescu Tăriceanu, i-a făcut jocul lui Şerban Nicolae şi a refuzat să aplice Regulamentul. Asta, cu atât mai mult cu cât doar cu aproximativ o lună în urmă, d-nul Tăriceanu a iniţiat o declaraţie politică prin care parlamentarii Puterii au votat prestigiul Parlamentului. Din punctul meu de vedere, nerespectarea normelor interne vine în contradicţie totală cu prestigiul acestei instituţii", a adăugat Mihai Goţiu.

În conferinţa de presă la care a făcut trimitere Şerban Nicolae, Mihai Goţiu a afirmat despre acesta că e "un avocat al corupţilor care susţine interesele clienţilor săi în Parlament".

"Acesta este un adevăr, nu o minciună şi mă miră faptul că ceilalţi colegi senatori nu sesizează conflictul de interese: un avocat îşi apără clienţii în Justiţie, dar în Parlament ar trebui să reprezinte interesul general legitim al tuturor cetăţenilor ţării", a precizat Mihai Goţiu.