USR condamnă confiscarea voturilor de la Chişinău. Matei Dobrovie: Moldova, stat capturat de un singur om

Exprimându-şi îngrijorarea profundă faţă de situaţia din capitala Republicii Moldova, Uniunea Salvaţi România condamnă cu fermitate furtul voturilor cetăţenilor de către forţele oligarhice şi pro-ruse de la Chişinău.
Maia Sandu printre protestatarii din faţa primăriei
Maia Sandu printre protestatarii din faţa primăriei (Epoch Times România)

Dreptul poporului de a-şi alege propria conducere este principiul primordial al democraţiei, însă atunci când procesul de votare este confiscat de autorităţi doar pentru că rezultatul nu convine unor interese personale ori de grup, nu mai putem vorbi de existenţa democraţiei, ci de o formă sau alta de dictatură, consideră USR.

„Republica Moldova este astăzi un stat capturat de oligarhi şi de forţele pro-ruse, iar singura speranţă stă în implicarea cetăţenilor. Eu şi colegii mei din Uniunea Salvaţi România condamnăm cu fermitate acest act de o gravitate extremă, care încalcă statul de drept, democraţia, drepturile şi libertăţile cetăţenilor şi voinţa liber exprimată a acestora. Atunci când într-un stat nu mai este respectat nici măcar dreptul la vot, acel stat ajunge să nu mai funcţioneze democratic”, a transmis Dan Barna, preşedintele Uniunii Salvaţi România.

Decizia celor două instanţe de la Chişinău, Judecătoria Chişinău şi Curtea de Apel, care au invalidat rezultatele alegerilor din 3 iunie pentru Primăria Capitalei reprezintă cel mai grav act de încălcare a drepturilor şi libertăţilor fundamentale, a statului de drept şi a voinţei cetăţenilor.

Totodată, potrivit USR, independenţa justiţiei şi imparţialitatea acesteia au fost abuzate în mod flagrant de autorităţile din Republica Moldova, un argument în plus pentru care cetăţenii au votat pentru forţele pro-europene şi democratice din Chişinău.

„Dacă la Bucureşti avem de-a face cu încercarea PSD-ALDE de a prelua controlul statului pentru a salva pielea unor condamnaţi penal, la Chişinău o altă grupare a uzurpat statul şi sugrumă justiţia pe placul lui Plahotniuc şi, foarte probabil, al lui Dodon. Situaţia creată riscă să blocheze total asistenţa din partea Uniunii Europene şi să ducă Moldova departe de valorile europene. Rămânem în mod cert alături de Andrei Năstase, Maia Sandu şi de toate forţele pro-europene de la Chişinău”, a afirmat senatorul USR pentru românii cu domiciliul în afara României, Radu Mihail.

În opinia deputatului USR Matei Dobrovie, vicepreşedintele Comisiei pentru comunităţile de români din afara graniţelor ţării, decizia de invalidare a mandatului lui Andrei Năstase este una total nedemocratică şi confirmă faptul că Republica Moldova este un stat complet capturat de un singur om, Vlad Plahotniuc.

„Acesta a aruncat la coş voturile chişinăuenilor pentru că nu-l vrea pe Andrei Năstase, reprezentantul forţelor cu adevărat pro-europene şi anti-oligarhice Platforma DA şi PAS la Primărie şi se teme de schimbare. Este clar acum că o justiţie controlată poate fi folosită pentru cele mai grave abuzuri. Partenerii europeni ai R. Moldova trebuie să reacţioneze ferm la acest recul grav al democraţiei. În România, Liviu Dragnea încearcă să replice exact modelul Plahotniuc, dar iată că nu reuşeşte”, a adăugat Dobrovie.

În contextul protestului anunţat la Chişinău pentru ziua de duminică, Uniunea Salvaţi România priveşte cu îngrijorare evoluţia protestelor de la Chişinău şi lansează un apel la calm şi la un protest paşnic din partea cetăţenilor care îşi vor apăra drepturile în stradă.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Externe